Κυψέλη, Νίκαια, Ανω Πατήσια, Πέραμα, Αγιος Παντελεήμονας και Ρέντης οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής

Κυψέλη, Νίκαια, Ανω Πατήσια, Πέραμα, Αγιος Παντελεήμονας και Ρέντης οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής

athensΣτενάζουν έξι περιοχές της Αττικής λόγω της οικονομικής κρίσης, με τρεις στους δέκα να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση-ψύξη, μαγείρεμα, ζεστό νερό και ηλεκτρισμό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Συνήγορος του Πολίτη για τις συνθήκες διαβίωσης στην Κυψέλη, στη Νίκαια, στα Ανω Πατήσια, στο Πέραμα, στον Αγιο Παντελεήμονα και στον Ρέντη.

Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στις γειτονιές της Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2015, έγινε επιτόπια και συγκεντρώθηκαν 651 ερωτηματολόγια. Οι ερωτηθέντες ήταν εργαζόμενοι σε ποσοστό 39,5%, άνεργοι σε ποσοστό 29,8% και συνταξιούχοι σε ποσοστό 26,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 48,5% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες κατά την τελευταία πενταετία στην αποπληρωμή οφειλών σχετικών με δάνεια και κάρτες, φόρους, ενοίκια και κοινόχρηστα, δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων.

Μάλιστα, ένα ποσοστό 17% είπε ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση ή υδροδότηση του σπιτιού του, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Μάλιστα σχεδόν για τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους αυτό ήταν κάτι που συνέβη πάνω από μια φορά . Επίσης, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες έχει αναγκαστεί να προβεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ.

Ακόμη, ένα σημαντικό ποσοστό, 29,2%, δήλωσε ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες του σε θέρμανση-ψύξη, μαγείρεμα, ζεστό νερό, ψυγείο και ηλεκτρισμό, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Επίσης, ποσοστό 12% είπε ότι κατοικεί σε πολυκατοικία χωρίς κεντρική θέρμανση, ενώ το 23,4% όσων έχουν θέρμανση, ανέφεραν πως αυτή δεν λειτουργεί από το 2010 για οικονομικούς λόγους.

Ενα άλλο στοιχείο της έρευνας, που προκαλεί αίσθηση, είναι ότι το 78,87% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχουν απευθυνθεί ποτέ σε χώρο κοινωνικής παροχής, ενώ οι υπόλοιποι απευθύνθηκαν -σε καθημερινή ή τακτική βάση ή μηνιαίως- σε συσσίτια εκκλησίας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, στους Γιατρούς του Κόσμου και σε κοινωνικά φαρμακεία.

Ακόμη, ποσοστό 17% στερείται σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης, το 23,2% δεν έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 27,7% ούτε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Στην ερώτηση πόσο ευχαριστημένοι είναι από τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή τους, οι πολίτες δήλωσαν σε ποσοστό 72,8% ότι είναι λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι.

Και απαντώντας στην ερώτηση για τα προβλήματα που θεωρούν ότι έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κατά την τελευταία πενταετία, οι πολίτες ιεράρχησαν την παρουσία μεταναστών (17,7%), το ζήτημα της επάρκειας και της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων (16,3%) και την παρουσία των αστέγων (14,7%). Ακολουθούν οι υποδομές (8,3%) και τα κλειστά μαγαζιά και εγκαταλειμμένα κτίρια (6,7%).

Επίσης, θεωρούν ότι το αστικό περιβάλλον και οι υποδομές του αποτελούν κυρίαρχο ζήτημα υποβάθμισης στις γειτονιές της Αθήνας και του δυτικού Λεκανοπεδίου. Περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι έχουν πρόβλημα με την καθαριότητα και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων, τα εγκαταλειμμένα κτίρια και την επάρκεια των ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Στα προβλήματα της περιοχής τους συγκαταλέγουν την παρουσία Ρομά, μεταναστών και αστέγων (23,1%) και τα προβλήματα υποδομών (18,9%), όπως κατεστραμμένα πεζοδρόμια, πλημμελής συντήρηση του οδοστρώματος και λακκούβες στους δρόμους.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments