Πως ζουν σήμερα τα νοικοκυριά

Πως ζουν σήμερα τα νοικοκυριά

΄Οταν ένα στα τρία νοικοκυριά έχει μείνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και το 51,8% στηρίζεται στη σύνταξη του παππού, δεν είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και δεν δείχνει περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας; Ποιος θα πληρώσει τους φόρους;

money-euroΗ έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), αποκαλύπτει ανάγλυφα πως η κρίση έχει διαλύσει τη χώρα και γονατίσει τους Ελληνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα δύο νοικοκυριά (το 51,8%) στηρίζεται στη σύνταξη (από 42,3% το 2012). Το 37,3% συντηρείται από τον μισθό και μόνο το 6,1% από τα κέρδη της επιχείρησης (από 12,6% το 2012).

Πάνω από ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (36,3% δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ).

Το 15,2% δηλώνει ότι τα εισοδήματα δεν επαρκούν για τις βασικές ανάγκες. Το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.

Το 64,1% αναγκάζεται να κάνει περικοπές για να εξασφαλίσει τα αναγκαία προς το ζην, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης.

Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία.

Ενα στα πέντε νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, το 12,5% στις τράπεζες. Μάλιστα, το 29,2% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις και το 33,7% στις δανειακές υποχρεώσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είτε χρησιμοποιεί χρήματα από αποταμιεύσεις, είτε απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους για δανεικά.

Το 2015 καταγράφεται, πάντως, μείωση στη χρήση αποταμιεύσεων κατά 6,2%, καθώς σταδιακά εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις, ενώ αύξηση υπάρχει στη χρήση του πλαστικού χρήματος (από το 15,8% το 2012, στο 31% το 2015).

Επίσης, οι αυξημένες υποχρεώσεις, η ανεργία και επομένως, η μείωση του εισοδήματος οδηγούν πολλά νοικοκυριά να αναγκάζονται να ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία. Και το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 12,2%, κάτι που σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ αντιστοιχεί σε 400.000 νοικοκυριά.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.