Κεντροδεξιός πρόεδρος – σοσιαλιστική κυβέρνηση σε «επικίνδυνη» ισορροπία στην Πορτογαλία

Κεντροδεξιός πρόεδρος – σοσιαλιστική κυβέρνηση σε «επικίνδυνη» ισορροπία στην Πορτογαλία

Νέος πρόεδρος στην Πορτογαλία εξελέγη ο κεντροδεξιός Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, ο οποίος καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες μεταξύ της κυβέρνησης των σοσιαλιστών και των Βρυξελλών.

SOUSAΟ 67χρονος ντε Σόουζα συγκέντρωσε ποσοστό 52,99%, εξασφαλίζοντας τη νίκη χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου εκλογών. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος Αντόνιου Σαμπάιο ντα Νόβοα, με ποσοστό 22,01%.

Η θέση του προέδρου της Πορτογαλίας είναι κυρίως εθιμοτυπική, αλλά ο ίδιος παίζει σημαντικό ρόλο σε καιρούς πολιτικής ανασφάλειας, όπως αυτή που έχει επικρατήσει στη χώρα από τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη βουλή και να απολύσει τον πρωθυπουργό.

Η Πορτογαλία φαίνεται ότι θα χρειαστεί τον μέγιστο βαθμό συναίνεσης, καθώς η κυβέρνηση που βασίζεται σε ακροαριστερά κόμματα στη Βουλή, προσπαθεί να συμφιλιώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις ότι θα δώσει τέλος στην οικονομική λιτότητα με την δέσμευσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση των σοσιαλιστών δεν θα καταφέρει να εκτίσει την πλήρη θητεία της και έτσι, ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να παίξει σημαίνοντα ρόλο, είτε ως διαμεσολαβητής μεταξύ των κομμάτων είτε χρησιμοποιώντας τη θέση του να διαλύσει τη Βουλή και να κηρύξει εκλογές εκ νέου.

«Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση, για την οποία οι Πορτογάλοι θυσίασαν τόσα για χρόνια», είπε ο ντε Σόουζα, αναφερόμενος στην κατάσταση μετά την έξοδο από το πορτογαλικό μνημόνιο.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments