Τη δημιουργία δύο στρατοπέδων για πρόσφυγες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος προχώρησε και σε μία σοκαριστική αποκάλυψη για ευρωπαϊκά κράτη ότι «δεν θέλουν μαύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη»!
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε ότι θα δημιουργηθούν δύο χώροι για την φιλοξενία προσφύγων, ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στην Αθήνα πρόκειται για ένα στρατόπεδο δυναμικότητας 1.000 έως 1.500 ατόμων κοντά στον κοινωνικό ιστό.
«Έχει βρεθεί χώρος, δεν εμπίπτει στο δικό μου υπουργείο. Έχει βρεθεί χώρος εντός Αττικής, κοντά σε κοινωνικό ιστό, όχι μέσα σε κοινωνικό ιστό. Κάτι αντίστοιχο θα δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά χωρία να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επισήμανε πως όλοι όσοι φιλοξενούνται κάθε φορά στον χώρο αυτό, θα είναι πρόσφυγες που θα προορίζονται για μετεγκατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει 20.000 θέσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια σε όλη τη χώρα, έχει ήδη 5.000 θέσεις σε διάφορες υποδομές και ευελπιστεί να δημιουργηθούν άμεσα ακόμα 5.000 – κάποιες από αυτές σε έναν χώρο φιλοξενίας αντίστοιχο με της Αττικής, στην Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας προσφύγων. Είπε ότι ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι και οι δήμαρχοι, δηλαδή «δίνει κάτι λιγότερο από ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο».
Ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε ανήσυχος σχετικά με τις πιέσεις και δεν απέκλεισε -παρά την επίσημη ευρωπαϊκή θέση- να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή.
Επιπλέον, μίλησε για δημιουργία κλίματος εις βάρος της Αθήνας από ορισμένους που «παίζουν το παιχνίδι της ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές». «Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τιμερμανς, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τα περί δημιουργίας στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, επικαλέστηκε τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών ο οποίος ανέφερε ότι μια τέτοια πρόταση δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για την επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση.
Σε άλλες του δηλώσεις στα Παραπολιτικά 90,1, μίλησε για ρατσιστικές προϋποθέσεις που βάζουν ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να δεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους.
«Υπάρχει κράτος μέλος της ΕΕ που ζητάει οι πρόσφυγες που θα τους στείλουμε, να μην είναι μαύροι» παρά το γεγονός ότι όταν συμφώνησαν να δεχθούν πρόσφυγες, δεν είχαν θέσει καμία προϋπόθεση, αποκάλυψε στον ραδιοσταθμό.
Ο κ. Μουζάλας επισήμανε για τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες, με ατζέντα την έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση στη χώρα, ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα της ζώνης Σένγκεν.
Παραδέχθηκε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα, καθώς η έκθεση που θα παρουσιαστεί αφορά στον Νοέμβριο και τότε η χώρα μας δεν τα πήγε καλά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως έκτοτε «είδαμε πιο ώριμα την ευθύνη μας και η καινούρια έκθεση θα έχει τεράστια βελτίωση σε σχέση με αυτή».
Επανέλαβε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα από τα μέσα ως τα τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά στις αρχές Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας , ο υπουργός τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.