Θέμα χρόνου η διάλυση της εταιρείας Κούμπας Συμμετοχών

Θέμα χρόνου η διάλυση της εταιρείας Κούμπας Συμμετοχών

Τέλος εποχής για την εταιρεία Κούμπας Συμμετοχών, καθώς στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να αποφασιστεί το το θέμα της διάλυσής της και έπειτα να οριστεί εκκαθαριστής για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην εισηγμένης.

Είχε προγραμματιστεί συνέλευση για την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, ωστόσο όλα δείχνουν πως η σχετική απόφαση θα ψηφιστεί είτε στις 8 Φεβρουαρίου (α’ επαναληπτική ΓΣ) είτε στις 18 του ίδιου μήνα (β’ επαναληπτική), αν ούτε στις 8 Φεβρουαρίου δεν παραστεί το 50% των μετοχών.

Το τίμημα που θα εισπραχθεί από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, θα καρπωθεί ο Όμιλος Πειραιώς που είναι ο πιστωτής.

Σύμφωνa με το euro2day.gr, η Κούμπας Συμμετοχών είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 123,1 εκατ. ευρώ, με τραπεζικό δανεισμό 138,5 εκατ. ευρώ και με περιουσιακά στοιχεία (σύνολο ενεργητικού) 15,58 εκατ. ευρώ. Δεν υπήρχαν υποχρεώσεις προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Κούμπας Συμμετοχών περιλαμβάνουν μετοχές εισηγμένων και μη εταιρειών, εταιρικά ομόλογα και σημαντικά ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και μειοψηφικό ποσοστό του Νοσοκομείου Metropolitan (Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα).

H εταιρεία Κούμπας που δραστηριοποιείτο στον χώρο των μεσιτών-συμβούλων ασφαλίσεων, εισήλθε στο Χρηματιστήριο λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Αργότερα, η διοίκηση της εισηγμένης αποφάσισε να μετεξελιχθεί σε holding, αποσχίζοντας την ασφαλιστική της δραστηριότητα (στη σημερινή Eurobrokers) και αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές σε μια σειρά εταιρειών διαφόρων δραστηριοτήτων.

Έτσι, αποκτήθηκαν μειοψηφικά ποσοστά σε εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως του χρηματιστηριακού (π.χ. Σάρρος), του συμβουλευτικού (π.χ. Remaco), της υγείας (Metropolitan), της θερμοκοιτίδας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (Thermi), των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ακινήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr, την περίοδο 2007-2008 η Κούμπας διέθετε χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ επενδεδυμένο κυρίως σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με προτίμηση στις εταιρείες του ομίλου Marfin, καθώς ήταν μεγαλομέτοχος τόσο στην ίδια τη ΜΙG και τη Marfin Popular Bank, όσο και στη Vivartia, τη Singular Logic και τη μη εισηγμένη G.I.T Holding, στις οποίες είχε επενδύσει συνολικά πάνω από 83 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή κατάρρευση που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία του που λειτουργούσε περισσότερο ως μια τεράστια επενδυτική παρά ως όμιλος Συμμετοχών, να καταγράψει τεράστιες χρηματιστηριακές ζημιές και να οδηγηθεί πλέον το 2012 σε στάση πληρωμών, αναστολή διαπραγμάτευσης από το Χρηματιστήριο.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments