Τελεσίγραφο Κομισιόν προς Ελλάδα: Διορία τρεις μήνες για έλεγχο συνόρων

Τελεσίγραφο Κομισιόν προς Ελλάδα: Διορία τρεις μήνες για έλεγχο συνόρων

Σοβαρές ελλείψεις της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων βάσει της Σένγκεν, παρουσιάζει η έκθεση της Κομισιόν, η οποία παρουσιάστηκε και εξετάστηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Αθήνα μέσα σε τρεις μήνες να ελέγξει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί η δυνατότητα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι «προσχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμέλησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

«Εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη δράση και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει η πιθανότητα να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους», επισήμανε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η έκθεση βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 – 13 Νοεμβρίου 2015. Η έκθεση δεν θα δημοσιοποιηθεί και θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά, εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments