Ας καλωσορίσουμε την Φινλανδία στο κλάμπ

Ας καλωσορίσουμε την Φινλανδία στο κλάμπ

Παρά το γεγονός πως η Φινλανδία έχει από τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές εισφορές καθώς και την τέταρτη υψηλότερη φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να αποφύγει την ύφεση. Μετά τις δηλώσεις μάλιστα του υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, γνωστού για τις ανθεληνική του στάση, ότι η χώρα του είναι η νέα “ασθενής της Ευρώπης”, μπορούμε να τους καλωσορίσουμε στο κλάμπ της νότιας Ευρώπης. Από το 2012 η οικονομία της συρρικνώνεται, η ανεργία της άγγιξε πρόσφατα το 9,2%, ενώ η κυβέρνησή της δυσκολεύεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζοντας τη σκληρή στάση των συνδικάτων της χώρας.

Η μείωση των εξαγωγών προς την Ρωσία, η κατακόρυφη πτώση των παραγγελιών χάρτου λόγω της παγκόσμιας ύφεσης του τύπου και η κατάρρευση της Nokia, οδήγησαν την άλλοτε ισχυρή οικονομία της Ευρώπης σε Μεσογειακά νερά. Ο υπουργός Οικονομίας Ολι Ρεν δηλώνει: “Η Φινλανδία είναι πλέον μια χώρα που λειτουργεί με ελλείματα, ενώ η ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με την Σουηδία και την Γερμανία έχει υποχωρήσει έως και 15% . Αν δεν εφαρμόσουμε άμεσα δραστικά μέτρα, κινδυνεύουμε να γλιστρήσουμε σε έναν νοτιοευρωπαικού τύπου βάλτο, έρπουσας απασχόλησης και ανάπτυξης”.

Τα μέτρα που θα παρθούν από την Φινλανδική Κυβέρνηση δεν προβλέπεται προς το παρόν να είναι τόσο επώδυνα όσο αυτά της Ελλάδος, αλλά για το κοινωνικό τους πρότυπο, το να περικόψουν χρήματα από την κοινωνική πρόνοια, να μειώσουν τις Εθνικές αργίες και να αυξήσουν το κόστος της άδειας ανάρρωσης των εργαζομένων, θα είναι εθνικός κόλαφος. Η επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Nordea της Κοπεγχάγης, πιστεύει πως η οικονομική κατάσταση της Φινλανδίας θα επιδεινώνεται, πέραν των άλλων προβλημάτων και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, με ότι σημαίνει αυτό για το ασφαλιστικό, αλλά και λόγω της σκληρής στάσης που κρατά η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Welcome to the club.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments