Προς τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε πρώην δασικές περιοχές κινείται η κυβέρνηση

Προς τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε πρώην δασικές περιοχές κινείται η κυβέρνηση

Στο «πάγωμα» των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές αλλά και στην νομιμοποίηση χιλιάδων ιδιοκτησιών οι οποίες έχουν ανεγερθεί σε περιοχές που ήταν προηγουμένως δασικές, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιχειρεί να λύσει το θέμα μέσω της ρυμοτόμισης.

Η απόφαση σχετικά με τις περιοχές, τις οποίες θα αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα προκύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, τους οποίους το υπουργείο φιλοδοξεί να έχει κυρώσει εντός της επόμενης τριετίας. Η διαδικασία θα περιγράφεται στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τους δασικούς συνεταιρισμούς, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με αυθαίρετα που έχουν ήδη κριθεί κατεδαφιστέα, είπε ότι «έχουν κριθεί κατεδαφιστέα με τη σημερινή νομοθεσία» και πως «ενδεχομένως η καινούργια νομοθεσία να ορίζει ότι μια περιοχή μπορεί να χάνει το δασικό της χαρακτήρα. Εάν αρθεί ο δασικός χαρακτήρας, αίρεται και η πράξη κατεδάφισης».

Ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι δασικοί χάρτες θα επιλύσουν τι είναι νόμιμο και τι όχι. Παράλληλα, υποστήριξε ότι σε περιπτώσεις ολόκληρων οικισμών μέσα σε δάση θα πρέπει να βρεθεί κάποιο «περιβαλλοντικό ισοδύναμο» για να νομιμοποιηθούν, προτείνοντας ακόμη και την ρυμοτόμηση περιοχών, καθώς -όπως ανέφερε- δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα δεν λειτούργησε, λέγοντας ότι ένα μικρό ποσοστό των αυθαιρεσιών που αγγίζει το 6% έως 10% έχει δηλωθεί.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.