Σε 110 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος από την κατάργηση Σένγκεν-Πλήττονται τουρισμός και εμπόριο

Σε 110 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος από την κατάργηση Σένγκεν-Πλήττονται τουρισμός και εμπόριο

Μελέτη του France Strategie, ενός think-tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, κοστολόγησε τις οικονομικές συνέπειες στην περίπτωση της κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν για την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας ότι θα έχανε περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε διάστημα δεκαετίας.

Η μελέτη αναφέρει ότι μία μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα επέφερε μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο και θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών.

Η Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί την «καρδιά» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά αρκετές κυβερνήσεις έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς πιέζονται από ψηφοφόρους που θορυβούνται από την πρωτοφανή εισροή μεταναστών-προσφύγων, από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο για τη Γαλλία το κόστος της κατάργησης της Συνθήκης θα έφτανε σε ένα με δύο δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και σε 10 δισ. μέσα σε δέκα χρόνια, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% επί του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%».

Η γαλλική μελέτη τονίζει ότι το ήμισυ του κόστους θα οφείλεται στη μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments