Ενα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση η Εκκλησία της Ελλάδος

Ενα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση η Εκκλησία της Ελλάδος

Στερεύουν τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ οι φόροι αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, από τα οποία κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία των κοινωνικών προγραμμάτων της όπως τα συσσίτια για τους απόρους.

Ηδη, η Μονή Πετράκη και η Μονή Πεντέλης δυσκολεύονται στην καταβολή των μισθών των υπαλλήλων τους, πληρώνουν με έναντι, ζητούν διακανονισμό με την εφορία για τον ΕΝΦΙΑ και πωλούν ακίνητα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η Πολιτεία υψώνει εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα που έχει η Εκκλησία με ακίνητα-φιλέτα. Συνολικά 123 ακίνητα της Εκκλησίας σε Αθήνα, Βουλιαγμένη, Πειραιά και Θεσσαλονίκη παραμένουν δεσμευμένα, δηλαδή ενώ έχουν απαλλοτριωθεί, η Εκκλησία δεν έχει αποζημιωθεί και ταυτόχρονα δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι δύο βασικές πηγές εσόδων της Εκκλησίας από την αξιοποίηση των ακινήτων και από τις μετοχές στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) έχουν στερέψει, καθώς οι τιμές των ενοικίων πέφτουν, δύσκολα βρίσκονται αγοραστές τους, ενώ η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ κινείται περί τα 25 λεπτά του ευρώ.

«Τα σημερινά έσοδα της Εκκλησίας έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% σε σχέση με το 2008. Τότε ο ετήσιος προϋπολογισμός της Εκκλησίας ήταν περί τα 23 εκατ. ευρώ και τώρα γύρω στα 6 εκατ.», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΕΚΥΟ), επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος.

Ειδικότερα, η Μονή Πετράκη ζήτησε πρόσφατα να υπαχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων για την καταβολή των φορολογικών της υποχρεώσεων, ενώ δυσκολεύεται στην καταβολή των μισθών.

Η Μονή Πεντέλης πούλησε πρόσφατα ακίνητό της ως προσωρινή λύση, για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά της έξοδα. Η μονή είναι και εκείνη θύμα αντιδράσεων καθώς σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη δεν προχώρησε.

Ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος εξήγησε ότι η ΕΚΥΟ χρηματοδοτεί τις μητροπόλεις για το φιλανθρωπικό τους έργο, κάτι που επιβεβαιώνει το ντόμινο των επιπτώσεων μιας εκκλησιαστικής χρεοκοπίας.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments