Στα 5,38 δισ. ευρώ τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει 4,13 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα!

Στα 5,38 δισ. ευρώ τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει 4,13 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα!

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,13 δισ. ευρώ «πέτυχε» η κυβέρνηση λόγω της μη καταβολής των οφειλών της προς τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με το προσωρινό Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2015 ανήλθε την περασμένη χρονιά στα 3,9 δις. ευρώ την ώρα, όμως, που το πρωτογενές πλεόνασμα για την ίδια περίοδο αυξήθηκε στα 4,13 δις. ευρώ.

Όσον αφορά τα συνολικά χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το Δεκέμβριο, αυτά αν και μειώθηκαν κατά περίπου 340 εκατ. ευρώ, στα 5,38 δισ. ευρώ, παραμένουν υψηλά, στερώντας από την αγορά πολύτιμους πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έπεσαν από τα 5 δισ. ευρώ στα 4,64 δισ., ενώ οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 739 από 715 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

Τα μεγαλύτερα χρέη (2,77 δισ. από 2,84 δισ.) προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης εκ των οποίων το 1,7 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 586 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ακολουθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες 931 εκατ. ευρώ (από 1,11 δισ. το Νοέμβριο) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 290 εκατ. (από 313 εκατ. το Νοέμβριο).
Την ίδια ώρα τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συντάξεις αποτέλεσαν το 41% των δημοσίων δαπανών πέρυσι, γεγονός που αντικατοπτρίζει το μεγάλο πρόβλημα του συνταξιοδοτικού.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments