Σε ενέργεια, αερομεταφορές, ναυτιλιακά, τουρισμό και κατασκευές είναι επικεντρωμένα τα περίπου 70 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο Ιράν, αποβλέποντας στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την άρση των κυρώσεων εκ μέρους της δύσης.
Το Ιράν των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει οικονομικό μέγεθος 400 δισ. δολαρίων, είναι η Νο 4 χώρα στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου, ενώ η πρόβλεψη για το 2016 είναι ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3 – 4 %. Η άρση επίσης των περιορισμών ανοίγει στο Ιράν τις προοπτικές για πωλήσεις πετρελαίου αξίας 150 εκατ. δολαρίων ημερησίως, ενώ θα του επιστραφούν περίπου 56 δισ. δολάρια κατασχεμένα κέρδη από την πώληση πετρελαίου.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας (ο γνωστός συγγενής).
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Ιράν είναι:
- Aegean Airlines
- Alpha Grissin
- Aialma
- Ασπροφος
- Γαία Επιχειρείν
- ΔΕΠΑ
- Ελλάκτωρ
- Encode
- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
- George Moundreas & Company
- ΕΛΠΕ
- Intrakat
- Prisma Domi
- Intrasoft International
- Mediterra Mastiha Shop
- Metron Logistics
- Medtainer
- ΜΕΤΚΑ
- Μ&Μ Gas
- Nanophos
- Norma Hellas
- Όμιλος Μυτιληναίου
- Τράπεζα Πειραιώς
- Profile Software
- Salfo & Associates
- Seasoft
- Singular Logic
- PCS
- ΤΕΡΝΑ
- Uni Pharma
- Βιοχάλκο
- Σωληνουργεία Κορίνθου