Τσακαλώτος: Καήκαμε αν πάμε για αξιολόγηση Μάιο ή Ιούνιο!

Τσακαλώτος: Καήκαμε αν πάμε για αξιολόγηση Μάιο ή Ιούνιο!

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε τους φόβους του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την εξέλιξη των συζητήσεων με τους εταίρους: Κλείσιμο της αξιολόγησης ως το τέλος Φεβρουαρίου, διαφορετικά «καήκαμε»!

Σε παρέμβασή του, τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σημαντικό και από πολιτική άποψη, καθώς έχει υπάρξει κόπωση της κοινωνίας αλλά και για λόγους οικονομικούς.

«Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος, διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της κλιμακίων θα επιστρέψουν σε «εύλογο χρόνο, όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά την επόμενη» και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές.

«Υπάρχουν διαφωνίες που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ούτε για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση ούτε για εκείνα που πρέπει να εφαρμόσει.

«Υπάρχουν ακόμα αγκάθια» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε περάσει ένα μεγάλο κομμάτι των δυσκολιών και στην συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ώστε η σελίδα να αλλάξει και να γίνουν επενδύσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του Δημ. Σταμάτη, ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με «τα αγκάθια», αλλά ο υπουργός δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα εργασιακά και η μεταρρύθμιση σε αυτά τα ζητήματα δεν αποτελούν προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης.

«Θα γίνει επιτροπή επί των θεμάτων αυτών και μόνο όταν αποφανθεί θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2018».

Από την άλλη, κοινοτικοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, διεμήνυσαν ότι «οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις».

Αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να παρουσιάσει κοστολογημένες προτάσεις για το ασφαλιστικό και παράλληλα, λένε ότι «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως».

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments