Ακίνητα λόγω βλάβης τα μισά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Ακίνητα λόγω βλάβης τα μισά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Υπέγραψε τελικά το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμβαση με εταιρεία αυτοκινήτων για την προμήθεια 186 ασθενοφόρων, τα οποία θα αντικαταστήσουν μέρος του γερασμένου στόλου σε όλη την επικράτεια. Εκκρεμούν βέβαια διάφορες διοικητικές (γραφειοκρατικές) πράξεις προκειμένου να ενταχθεί η προμήθεια στα ΕΣΠΑ 2014-2020 και φυσικά να γίνει εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού (;). Άγνωστη δηλαδή παραμένει η ημερομηνία παραλαβής των νέων ασθενοφόρων. Μέχρι τότε θα συνεχίζουν να προπηλακίζονται τα πληρώματα από συγγενείς που έχουν αγανακτήσει περιμένοντας έως και μιάμιση ώρα την άφιξη των οχημάτων, εικάζοντας πως ευθύνονται οι εργαζόμενοι για τις καθυστερήσεις.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπαίτιοι οι διασώστες, αλλά η έλλειψη οχημάτων. Τα πληρώματα βρίσκονται στον τόπο του συμβάντος συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά -αναλόγως της κυκλοφορίας στους δρόμους- από τη στιγμή που θα δεχτούν την κλήση από το κέντρο του ΕΚΑΒ. Αλλά το κέντρο επιχειρήσεων μπορεί να μεταβιβάσει μια κλήση ασθενούς στα ασθενοφόρα έως και μία ώρα αργότερα, απλά γιατί δεν έχει επαρκή αριθμό οχημάτων. Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ, κ. Γιώργος Μαθιόπουλος, ακινητοποιημένα παραμένουν το ένα στα δύο ασθενοφόρα λόγω βλάβης.

Ακόμα και για απλές βλάβες που σε ένα ιδιωτικό συνεργείο χρειάζονται μισή ώρα για την επισκευή τους, όπως για παράδειγμα τα τακάκια στα φρένα, στο συνεργείο του ΕΚΑΒ μπορεί να χρειαστούν έως και 20 ημέρες για την αντικατάστασή τους. Γιατί πρέπει να γίνει διαγωνισμός, με προκήρυξη 15 ημερών μέχρι την κατάθεση των προσφορών, μετά να γίνει αξιολόγηση και τέλος να παραγγελθούν τα τακάκια και να τοποθετηθούν. Όλο αυτό το διάστημα ένα ασθενοφόρο παρότι δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα παραμένει ακινητοποιημένο στο γκαράζ του κέντρου, στερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης διάσωσης στους ασθενείς. Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως τα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας έχουν διανύσει εκατομμύρια χιλιόμετρα από το 2004 που αγοράστηκαν, είναι εύλογο να βγάζουν συχνά βλάβες.

Το ΕΚΑΒ Αττικής διαθέτει 135 ασθενοφόρα, από τα οποία τα μισά είναι ακίνητα, τη στιγμή που πραγματοποιεί καθημερινά 900 περίπου διακομιδές ασθενών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments