Ο πιο διάσημος Κουρέας του κόσμου στη Λυρική Σκηνή

Ο πιο διάσημος Κουρέας του κόσμου στη Λυρική Σκηνή

Η διάσημη ιταλική κωμική όπερα “Ο Κουρέας της Σεβίλλης” δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ιδιαίτερα μελωδική μουσική συμπράττει σε μια σειρά από κωμικές καταστάσεις καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να κατακτήσει την όμορφη Ροζίνα, η οποία ζει με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, ο οποίος όμως την προορίζει για τον εαυτό του.

Το διάσημο έργο συμπληρώνει φέτος διακόσια χρόνια ζωής. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 1816 στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης, ενώ η σύνθεση του έργου ολοκληρώθηκε από τον Τζοακίνο Ροσίνι μέσα σε μόλις 24 μέρες. “Δεν εκπλήσσομαι, πάντοτε συνέθετε αργά”, είπε ο ανταγωνιστής του Ροσίνι, Γκαετάνο Ντονιτσέττι, όταν έμαθε για το χρόνο που απαιτήθηκε από τον Ροσσίνι για την σύνθεση του Κουρέα. Οι θεαματικές ταχύτητες σύνθεσης των έργων των Ροσσίνι, Μπελλίνι, Ντονιτσέττι, έχουν την εξήγησή τους στο ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των συνθετών της όπερας ήταν τεράστιος. Σε περίπτωση που κάποιος δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει το έργο του στο χρόνο που είχε ζητηθεί, τα θέατρα προχωρούσαν στην επόμενη ανάθεση. Τα δε συμβόλαια ήταν εξευτελιστικά. Ο 24χρονος Ροσσίνι στο συμβόλαιο του Κουρέα είχε δεχθεί να συνθέσει πάνω σε τυχαίο ποιητικό κείμενο, να προσαρμόσει τη σύνθεση του στις φωνές των τραγουδιστών, να επιβλέπει τις δοκιμές, να διευθύνει τις παραστάσεις και όλα αυτά για να λάβει μικρότερη αμοιβή από την πρωταγωνίστρια.

Τελικά όμως φαίνεται πως η πίεση χρόνου αποδίδει λαμπρά αποτελέσματα. Αν και η αποδοχή του έργου στην πρεμιέρα ήταν απογοητευτική. “Ενοχλημένο από τις κοινοτοπίες που βρίσκονται στην αρχή της β’ πράξης, σοκαρισμένο από την απόλυτη απουσία έκφρασης, το κοινό υποχρέωσε την αυλαία να πέσει”, γράφει ο Σταντάλ για την πρεμιέρα της 20ης Φεβρουαρίου 1816. Πολύ σύντομα όμως, η όπερα κατέκτησε το κοινό στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ενώ τα επόμενα 200 χρόνια ο Κουρέας της Σεβίλλης, έγινε η δημοφιλέστερη κωμική όπερα όλων των εποχών.

Το db8 είχε την τύχη να παρακολουθήσει την γενική πρόβα όπως λέγεται η προπρεμιέρα. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν έξοχο. Η έμπειρη ορχήστρα της Λυρικής αποδίδει μαγευτικά τη δύσκολη σύνθεση, η σκηνοθεσία είναι εντυπωσιακή, οι ερμηνείες υπεράνω κάθε προσδοκίας, ενώ τα κοστούμια ευφάνταστα. Οι τρείς ώρες που διαρκεί η όπερα ήταν απολαυστικές. Εγκαταλείψαμε το πανέμορφο κτίριο της Ακαδημίας πλημμυρισμένοι από ευχάριστα συναισθήματα.

Τη σκηνοθεσία για λογαριασμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει αναλάβει ο Φραντσέσκο Μικέλι, ο οποίος έχει διαχωρίσει εντελώς τα σκηνικά στις δύο πράξεις, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει το φανταστικό κόσμο του πρώτου μέρους με την προσγείωση στην πραγματικότητα του δεύτερου.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά υπογράφει ο Νικολά Μποβέ, ενώ τα πολύχρωμα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Τζανλούκα Φαλάσκι. Ο Παναγιώτης Τομαράς έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των οπτικών μέσων.
Τη μουσική διεύθυνση έχουν ο διακεκριμένος Αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης, και ο ανερχόμενος Κωνσταντίνος Δημηνάκης. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Το ρόλο του Φίγκαρο ερμηνεύουν σε διπλή διανομή δύο Έλληνες βαρύτονοι, ο Διονύσης Σούρμπης και ο Χάρης Ανδριανός. Στον ρόλο της Ροζίνας οι υψίφωνοι της ΕΛΣ, Βασιλική Καραγιάννη και Μίνα Πολυχρόνου. Ο Αντώνης Κορωναίος και ο Νίκος Στεφάνου ερμηνεύουν το ρόλο του Κόμη Αλμαβίβα, οι Δημήτρης Κασιούμης και Άκης Λαλούσης το ρόλο του Μπάρτολο και οι Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς τον ρόλο του Μπαζίλιο. Μαζί τους συναντάμε μια πλειάδα σημαντικών ελλήνων Μονωδών.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου 2016

Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 20.00

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €15, €30, 35, €45, €55, €60 – Φοιτητικό, παιδικό €12 – Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25

Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments