Άγνωστης ποιότητας μέλι θα καταναλώνουμε στην Ευρώπη με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Άγνωστης ποιότητας μέλι θα καταναλώνουμε στην Ευρώπη με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συντάχθηκε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτοντας τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι.

Με την απόφαση αυτή, που έχει αρνητικό αντίκτυπο για 20.000 και πλέον Έλληνες μελισσοκόμους, το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας άλλων χωρών και επιπλέον, χάνεται το ποιοτικό πλεονέκτημα των ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε. Γεγονός που καθιστά αδύνατο για τον καταναλωτή να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει περιέχει γενετικά τροποποιημένη γύρη.

«Είναι δυστυχώς μια μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ολομέλεια απέρριψε την τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Οι φιλελεύθεροι, η δεξιά, οι συντηρητικοί και οι αντιευρωπαϊστές συντάχθηκαν με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συσκευασίας και των εισαγωγέων μελιού, ενάντια στους μελισσοκόμους και τους πολίτες που ήθελαν να αναγράφεται αν το μέλι περιέχει ΓΤΟ», δήλωσε ο ο πρώης ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, με αφορμή την απόρριψη της τροπολογίας.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Αρσένης «είναι θλιβερό ότι παρά το γεγονός ότι χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης. Η γραμμή της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους Έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες. Χάρη στην επίμαχη τροπολογία, οι Έλληνες μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ, όπως η Κίνα και ο Καναδάς.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments