Διχασμένοι οι πολιτικοί στη Γερμανία για την Ελλάδα- Υπέρ οι Σοσιαλιστές, κατά μερίδα των Χρηστιανοδημοκρατών

Διχασμένοι οι πολιτικοί στη Γερμανία για την Ελλάδα- Υπέρ οι Σοσιαλιστές, κατά μερίδα των Χρηστιανοδημοκρατών

Διχασμένη είναι η πολιτική σκηνή στη Γερμανία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα και την παραμονή της ή όχι στη Συνθήκη Σένγκεν.
Κι ενώ στην Ελλάδα υπήρξαν κάποια χαμόγελα μετά το άρθρο του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με το οποίο εξέφρασε θέσεις υπέρ της Ελλάδος και για το προσφυγικό χαρακτηρίζοντας «ψευτολύση» τον αποκλεισμό της Ελλάδος από τη Σένγκεν, αλλά και για το χρέος ζητώντας την απομείωσή του, σήμερα ήλθαν οι δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, ο οποίος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.
Έτσι λοιπόν λίγες ημέρες πριν το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, με την προσφυγική κρίση να τείνει να διασπάσει την ευρωπαϊκή συνοχή και να προκαλέσει εντονότατα προβλήματα όχι μόνο μεταξύ των χωρών – μελών, αλλά και στη βάση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καλεί την δημοσκοπικά αποδυναμωμένη καγκελάριο Μέρκελ να δείξει την πυγμή της, ενώ ο κυβερνητικός της εταίρος κ. Γκάμπριελ της ζητάει να ακολουθήσει πιο διαλλακτική πολιτική.
Απρόσμενα φιλελληνικός ο Γκάμπριελ
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.
Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν τη βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους», παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.
Υπέρ της μείωσης του χρέους
«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος, ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ηχούν ως κυνισμός».
Στάιγκερ: Πιέσεις στην Μέρκελ μέσω… Ελλάδος
Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

Ως αιτία γι’ αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».
Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments