Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη στο μεταναστευτικό

Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη στο μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη είναι οι πρωτοβουλίες του προέδρου της ΝΔ για την προβολή στο εξωτερικό και την Ευρώπη των ελληνικών θέσεων για το προσφυγικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους 28 πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ και τους ανέπτυξε τις θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό αλλά και για άλλα εσωτερικά θέματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Ι. Μουζάλα, έχει επισκεφτεί τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, και μέσα στην εβδομάδα θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει επαφές για το θέμα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημερινή συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημέρωσε πως έγινε σε εξαιρετική ατμόσφαιρα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση κατά την οποία δόθηκε έμφαση στο προσφυγικό, αλλά εθίγησαν και άλλα θέματα.
Οι πρέσβεις έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ. Έγιναν περίπου 12 ερωτήσεις που κάλυψαν το σύνολο των θεμάτων.

0215 FOTO1
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είπε ότι ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε έμφαση στο προσφυγικό, τονίζοντας τα εξής:
1ον: Ότι η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων, που προβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη, είναι μια λάθος και αντιπαραγωγική προσέγγιση. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν βοηθούν μια χώρα και ένα λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους-μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση. Σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές, δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.
2ον: Η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης. Θα πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη.
3ον: Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση του όλου ζητήματος, να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών.
Σχετικά με τα εσωτερικά θέματα στους Ευρωπαίους πρέσβεις τονίστηκε ότι «δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης».
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη» υπογραμμίστηκε.
Στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών μετείχαν επίσης η συντονίστρια Εξωτερικών και ‘Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments