Πολιτική διαπραγμάτευση με την «πλάτη στον τοίχο» και στο βάθος και πάλι… Grexit

Πολιτική διαπραγμάτευση με την «πλάτη στον τοίχο» και στο βάθος και πάλι… Grexit

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα με συναντήσεις Τσίπρα στο εξωτερικό και πιέσεις για αξιολόγηση και προσφυγικό, αλλά και την ελληνική κοινωνία να ασφυκτιά

Τους κανόνες της ζωής καλείται να ανατρέψει ο Αλέξης Τσίπρας αν θέλει να επιβιώσει η κυβέρνησή του και να διαπραγματευθεί επιτυχώς με την πλάτη στον τοίχο.

Με δεδομένη την ανικανότητα της κυβέρνησής του να δώσει λύσεις στα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τη χώρα και τους εταίρους και δανειστές μας, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίλυση του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει την λεγόμενη, πολιτική διαπραγμάτευση, μόνο που την προηγούμενη φορά που επέλεξε αυτήν την τακτική, είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα, η οποία χρεώθηκε με ένα ακόμα μνημόνιο.

Ωστόσο στη δεδομένη κατάσταση και με την κοινωνία στο εσωτερικό της χώρας να έχει ξεπεράσει τα όριά της, ο κ. Τσίπρας είναι ενδεχόμενο να επιλέξει τη συγκρουσιακή πολιτική με τους δανειστές και εταίρους μας προκειμένου να προκαλέσει συσπείρωση στο εσωτερικό του κόμματός του και να έχει επιχείρημα έναντι μιας εκλογικής βάσης που νιώθει προδομένη.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά από μια διαπραγμάτευση που θα γίνει για τα μάτια του κόσμου, ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει και πάλι στην τακτική που είχε ακολουθήσει μέχρι τον Ιούνιο πέρσι με όποια κατάληξη έχει πλέον για τη χώρα. Στα ενδεχόμενα κατάληξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν πλέον ακόμα και το grexit, αφού η επιλογή αυτή βρίσκει συν τω χρόνω, όλο και περισσότερους οπαδούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα αν μια τέτοια επιλογή εμφανισθεί ως επίτευγμα αφού θα συνοδεύεται από περιορισμό του χρέους και χαλάρωση των μέτρων τα οποία έχουν προκαλέσει κόπωση στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, επιλογή του πρωθυπουργού είναι από εδώ και στο εξής, όλες τις ευθύνες να τις επιρρίπτει στους δανειστές. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ στο οποίο σημειώνει: “Δεν γίνεται να καθυστερεί όλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους”

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ, με τον οποίο και θα συζητήσουν όλα τα “καυτά” ζητήματα, όπως και το προσφυγικό, για το οποίο η κυβέρνηση επιμένει πως η λύση του είναι να μεταφερθεί στην Τουρκία το κέντρο της διαχείρισης.

Ακόμα πιο σημαντική, η συνάντηση της Τετάρτης στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις. Κυβερνητικές παραδέχονται ότι “καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου”, προφανώς και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ αλλά και με τον Γάλλος Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όλο αυτό το κλίμα και με την κοινωνία- ιδιαίτερα τους αγρότες- να βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επαφής με την εκλογική βάση. Στην κυριολεξία έχουν γίνει «σάκος του μποξ» κάτι το οποίο και τις σχέσεις τους με τους ψηφοφόρους τους διαρρηγνύει αλλά και την εμπιστοσύνη τους προς την ηγεσία του κόμματος διαταράσσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προπηλακίστηκαν από ψηφοφόρους τους στις έδρες των εκλογικών περιφερειών τους στην Κοζάνη και στην Αλεξανδρούπολη.

Το φαινόμενο το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και είναι φυσικό να μειώνει τις αντοχές και τη διάθεση των βουλευτών στην προσπάθεια στήριξης των κυβερνητικών νομοθετημάτων και υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments