Έρχονται δύσκολες ημέρες για τους φορολογούμενους. Όλες οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος.

Έρχονται δύσκολες ημέρες για τους φορολογούμενους. Όλες οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος.

Νέα χαράτσια, αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης αλλά και περισσότερες δόσεις για να γίνουν πιο εύπεπτοι οι φόροι, σχεδιάζει το υπουργείο οικονομίας, ενόψει της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για το 2015.

Το βέβαιο για τους φορολογούμενους είναι η αύξηση των φόρων, καθώς αυτό είναι συμφωνημένο με τους δανειστές και το σχετικό κονδύλι προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Το αβέβαιο είναι οι περισσότερες δόσεις καθώς η διευκόλυνση αυτή, ενδεχομένως να θέλει την έγκριση του κουαρτέτου, οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν σε αυτή τη περίπτωση, αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο imerisia. gr στο τραπέζι της συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών έχει πέσει η πρόταση για εξόφληση του φόρου εισοδήματος όχι σε τρεις δόσεις, όπως έγινε το 2015, αλλά σε περισσότερες, οκτώ ή εννιά, ανάλογα με το πότε θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι τη δήλωσή τους.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει ότι το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωση του φόρου και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που υποβάλει τη δήλωσή του τον Απρίλιο και αυτή εκκαθαριστεί, με φόρο 1.600 ευρώ θα του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει έως τον Δεκέμβριο με μηνιαία δόση 200 το μήνα. Θα πληρώσει δηλαδή τον φόρο που του αναλογεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Βέβαια, αυτό δεν είναι παρά μόνο μια σκέψη της κυβέρνησης, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει για να εφαρμοστεί να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών.

Αυξημένη η εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
Εντωμεταξύ, κλιμακωτά, σε ετήσια συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αυτοί που φαίνονται να επιβαρύνονται περισσότερο φέτος είναι όσοι έχουν ετήσια συνολικά εισοδήματα, πραγματικά ή τεκμαρτά, πάνω από 30.000 ευρώ.

Η αύξηση των συντελεστών στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ξεκινά από 42,8% και φθάνει έως και 185,75% για ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.
Οι συντελεστές
Αναλυτικά, οι συντελεστές βάσει την οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχουν ως εξής:
• 0,7%, για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ.
• 1,4% για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
• 2% (από 1,4%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
• 4% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
• 6% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
• 8% (από 2,8%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments