Πέθανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος που τόλμησε να τα βάλει με τη CIA.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος που τόλμησε να τα βάλει με τη CIA.

Μια μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος το 2008 είχε τιμηθεί για τους αγώνες του ενάντια στη χούντα, με την απονομή του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος», συνέδεσε το όνομά του με την αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου Watergate.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στην 1η Δεκεμβρίου του 1928, έγινε ο νεότερος φυλακισμένος των φυλακών Αβέρωφ από τις κατοχικές δυνάμεις το ‘43, ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της Καθημερινής του Γεωργίου Βλάχου στα ’50, και τελικά ένας από τους διασημότερους δημοσιογράφους της χώρας.

Υπήρξε ανταποκριτής της «Χέραλντ Τρίμπιουν». Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, μέσα από την αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου Watergate.

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ηλία Δημητρακόπουλου ήταν ότι το 1968 είχε αποκαλύψει ότι η Χούντα χρηματοδότησε μέσω με 549.000 δολάρια την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον, από κονδύλια που έστελνε η CIA στην ΚΥΠ για την αντικομουνιστική εκστρατεία.
Υπέβαλε μήνυση στη CIA την οποία κέρδισε μετά από 20χρονη δικαστική διαμάχη που διήρκεσε 20 χρόνια και κόστισε 178.000 δολάρια.

Συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να συλλέγει στοιχεία για την προσαγωγή του Χένρυ Κίσσινγκερ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να εκδικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.

Ανακοίνωση για την απώλεια του Ηλία Δημητρακόπουλου εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ «με την επιβολή της δικτατορίας, το 1967 κατέφυγε […] στις ΗΠΑ, όπου αποκάλυψε την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον από τον ένθερμο υποστηριχτή της χούντας ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάπας.

Οι έρευνές του τον οδήγησαν σε πλήθος αποκαλύψεων που έµελλαν να γράψουν ιστορία, µε αποκορύφωμα την “ελληνική πτυχή” του Watergate, του μεγαλύτερου σκανδάλου των ΗΠΑ, δηλαδή τη χρηματοδότηση από τη χούντα της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον και αυτού που οδήγησε στην πτώση του Νίξον».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments