Κούρδους Συρίας δείχνει η Αγκυρα για την επίθεση-Δεύτερο χτύπημα σε στρατιωτικό κονβόι

Κούρδους Συρίας δείχνει η Αγκυρα για την επίθεση-Δεύτερο χτύπημα σε στρατιωτικό κονβόι

Υπεύθυνοι για την επίθεση στην Αγκυρα είναι μέλη της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το ΡΚΚ, είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διεμήνυσε πως «περιμένει συνεργασία από τους συμμάχους εναντίον της ομάδας».

Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι 26 από ττους 28 νεκρούς ήταν στρατιώτες, επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές πως ο δράστης ήταν συριακής υπηκοότητας και ανέφερε ότι συνελήφθησαν εννέα άτομα σε σχέση με την επίθεση. Στη συνέχεια, ο αριθμός ανέβηκε σε 14 που τέθηκαν υπό κράτηση.

Η Τουρκία πλήττει τις τελευταίες ημέρες θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, έχοντας φέρει στο κόκκινο την αντιπαράθεση και με τις ΗΠΑ για τις σχέσεις με τις κουρδικές ομάδες.

«Η επίθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η YPG είναι τρομοκρατική ομάδα, περιμένουμε από τους συμμάχους μας συνεργασία εναντίον της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατονομάζοντας ως άμεσα υπεύθυνο για την επίθεση το καθεστώς της Δαμασκού και τονίζοντας ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον της δεν θα σταματήσουν.

Επίσης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να εξασκήσει το δικαίωμά της σε αυτοάμυνα, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή». «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με αποφασιστικότητα κατά των ανδρείκελων των ξένων δυνάμεων που διέπραξαν αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από αυτές», τόνισε.

ankara

Ο επικεφαλής τουΚόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, ο Σάλεχ Μούσλιμ Μουχάμαντ, διέψευσε κάθε ανάμειξη της στρατιωτικής πτέρυγας των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

«Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Οι Κούρδοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συνέβη στην Άγκυρα. Αυτό που συνέβη, σχετίζεται με την μάχη της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου ζουν στην Τουρκία» δήλωσε ο Σάλεχ Μούσλιμ, στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

ΟΗΕ και ΝΑΤΟ καταδίκασαν την επίθεση, εκφράζοντας την ελπίδα να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη. Την συμπαράστασή τους στην Άγκυρα εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, έναν ισχυρό σύμμαχο».

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα στην Άγκυρα το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη, καθώς διέρχονταν από το σημείο στρατιωτικά οχήματα, με αποτέλεσμα 28 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και 61 να τραυματιστούν.

Νέο χτύπημα

Πριν προλάβει, πάντως, η χώρα να συνέλθει από τη βομβιστική επίθεση, την Πέμπτη σημειώθηκε νέα έκρηξη κατά κατά θωρακισμένου οχήματος στη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 6 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να χάσουν τη ζωή τους.

Η έκρηξη έπληξε θωρακισμένο όχημα σε οδό που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά με την περιοχή Lice. Έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 7 νεκρούς.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments