Στα 28,18 ευρώ ανά ημέρα το κόστος εγκλεισμού ανά κρατούμενο

Στα 28,18 ευρώ ανά ημέρα το κόστος εγκλεισμού ανά κρατούμενο

Στα 10.287,49 ευρώ ετησίως ή 28,18 ευρώ ανά ημέρα είναι το κόστος εγκλεισμού κάθε κρατουμένου στην Ελλάδα. Και αν το ποσό αυτό μας φαίνεται –για την εποχή- υψηλό, είναι αναμφίβολα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. Και για όσους πολίτες τυχόν δυσανασχετούν μπροστά σε αυτή την είδηση, ένα είναι το βέβαιο: η δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση η φυλάκιση κοστίζει.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μετά τον υπολογισμό -για πρώτη φορά- από το υπουργείο Δικαιοσύνης του κόστους λειτουργίας των φυλακών σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με ποσά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, το συνολικό κόστος εγκλεισμού για κάθε κρατούμενο φτάνει στα 10.287,49 ευρώ. Συνολική δαπάνη που φέρνει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της λίστας των κρατών που ξοδεύουν τόσο μικρά ποσά για τους κρατούμενους.

Στον αντίποδα, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Σουηδία που δαπανά 317 ευρώ ημερησίως για κάθε κρατούμενο, ακολουθεί η Νορβηγία με 283 ευρώ, ενώ λιγότερα χρήματα σε σχέση με την Ελλάδα ξοδεύουν χώρες όπως η Ουγγαρία , η Πολωνία , η Ρουμανία, η Τουρκία και η Αλβανία.

«Η φυλάκιση κοστίζει» επεσήμανε σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προαναγγέλλοντας την ανάγκη αναμόρφωσης του ποινικού κώδικα, αλλά και επανεκτίμησης των οικονομικών δεδομένων, καθώς υπάρχουν τομείς όπου διαπιστώνεται σπατάλη πόρων, ενώ είναι αναγκαία η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η χώρα μας έχει 16 καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταβάλλοντας πρόστιμα συνολικής αξίας 1.646.000 ευρώ. Αιτία είναι ο μεγάλος αριθμός φυλακισμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Όπως τόνισε ο υπουργός, αν και ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί σε περίπου 9 .500 χιλιάδες από 11.500 και πάλι υπερβαίνει τις 7.000 που είναι το ανώτατο όριο χωρητικότητας των φυλακών.

Απέτυχε το «βραχιολάκι»
Παρά το μελάνι που χύθηκε για το πολυδιαφημισμένο βραχιολάκι, όπως παραδέχτηκε και ο γενικός γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκη μόνο 3 άτομα έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους παρέχεται, γεγονός που δείχνει την οικονομική αδυναμία των φυλακισμένων.
Όπως τόνισε ο υπουργός, επιτακτική είναι η ανάγκη πρόσληψης 1.100 ατόμων, ενώ παράλληλα σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το προεδρικό διάταγμα που αφορά τη διασύνδεση των νοσοκομείων με το ΕΣΥ σε μια προσπάθεια οι ασθενείς κρατούμενοι από διάφορες φυλακές της χώρας να εξυπηρετούνται σε κοντινά νοσοκομεία και να έχουν τις ίδιες παροχές με όλους τους άλλους πολίτες.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments