Τρίτη προσπάθεια πώλησης του Hilton, από την Alpha Bank.

Τρίτη προσπάθεια πώλησης του Hilton, από την Alpha Bank.

Με πολύ μικρότερο ποσόν τώρα, από τα 180 εκατ. του 2014.

Το ναυάγιο του ενδιαφέροντος Κατσιματίδη πέρυσι το Δεκέμβριο.

Προς πώληση το Ηilton για 180 εκατ. ευρώ ήταν το Δεκέμβριο πέρυσι. Τίμημα που δεν επιτεύχθηκε και τώρα αναζητείται κάποιο κοντινό ποσόν, καθώς η Τράπεζα θέλει να απαλλαγεί από επιχειρήσεις και ακίνητα πέρα από την κύρια αποστολή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το ξενοδοχείο μπορούσε να πουληθεί σύντομα, ακόμα και πριν τον Ιανουάριο του 2014.

Tότε έλπιζαν ότι θα έκλεινε η συμφωνία πώλησης του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο δημοσίευμα του Bloomberg.
Το πρακτορείο υποστήριζε τότε ότι υπάρχουν δύο πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες του deal και αναφέρει ότι η Alpha Bank σχεδιάζει να πουλήσει το ξενοδοχείο έναντι 180 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως επενδυτές όπως η Oaktree Capital Group LLC και το fund Jermyn Street Real Estate, έχουν επενδύσει σε ξενοδοχειακά assets σε όλη την Ελλάδα μετά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού και τις ευοίωνες προβλέψεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας, οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και το τίμημα που έχει συμφωνηθεί είναι υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αξία. Αυτό σημαίνει ότι η Alpha Bank θα εγγράψει λογιστική υπεραξία από την πώληση των μετοχών που κατέχει στην η οποία διαχειρίζεται το Hilton.

Η σημερινή (2015) κεφαλοποίηση της εταιρίας ανέρχεται στα 93 εκατ., ενώ στις αρχές του έτους αποτιμώνταν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο αγορά από τον μεγαλοεπιχειρηματία στις ΗΠΑ Τζών Κατσιμασίδη τον Ιούνιο του 2014, με προσφορά 100 εκατ. ευρώ που δεν προχώρησε. Αντίθετα, όπως δήλωσε ένα χρόνο μετά, προκλήθηκαν πικρίες από την συμπεριφορά των αρμοδίων απέναντι του.

Οι προτάσεις και η πικρία Κατσιματίδη
Την δυσαρέσκειά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αγορά του ξενοδοχείου «Hilton» εξέφρασε, μιλώντας στο New Greek TV, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περίπτωσή του είναι ενδεικτική της κατάστασης σε τέτοιες διαδικασίες στην Ελλάδα.
«Στην Αμερική μπορεί να έχουμε σε μια διαπραγμάτευση, για παράδειγμα, μια διαφορά 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Τότε, πατάμε την σκανδάλη και λέμε: ‘Έλα να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να γίνει το deal. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό», σχολίασε ο γεννημένος στη Νίσυρο επιχειρηματίας, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ (θέση 182) με εκτιμώμενη περιουσία στα 3.1 δις δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

«Πέρυσι κάναμε μια προσφορά για την αγορά του Hilton, η οποία θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή. Τελικά, κατέληξα να με πηγαίνουν… γύρω-γύρω. Πλέον, δεν ξέρω τι κατάληξη θα έχει αυτή η υπόθεση», κατέληξε ο Τζον Κατσιματίδης.
Παράλληλα, ο κ. Κατσιματίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον και κλίμα σταθερότητας για να επενδυθούν στην Ελλάδα κεφάλαια από το εξωτερικό. Ο ίδιος, βέβαια, από την πλευρά του δήλωσε ότι «αγαπάει την Ελλάδα, αφού έχει γεννηθεί εδώ» και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί.
«Πριν από λίγα χρόνια, στην Αθήνα, σε συνέδριο της Capital Link πάλι, όταν μίλησα για την Ελλάδα δάκρυσα. Έχω να σας πω λοιπόν ότι είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Οι δηλώσεις του Τζον Κατσιματίδη έγιναν στο περιθώριο του διεθνούς επενδυτικού φόρουμ Capital Link “Invest In Greece”, που διοργανώθηκε για 17η συνεχόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη, στον χώρο του Metropolitan Club στην 5η Λεωφόρο.

Σε τρίτη φάση πώλησης από χθές
Ξεκίνησαν οι (νέες) διαδικασίες για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank. Με ελπίδες ότι δεν θα υπάρξει τρίτο ναυάγιο. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η τράπεζα ανέθεσε στη Citi τον ρόλο του συμβούλου πώλησης για το ξενοδοχείο, το οποίο έχει ευνοηθεί το τελευταίο διάστημα από την άνοδο του αθηναϊκού τουρισμού, αυξάνοντας την πληρότητα, τις τιμές και συνεπώς τα έσοδα, όπως συνέβη και με άλλα ξενοδοχεία πολυτελείας της πρωτεύουσας.

Η Alpha Bank, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν δείχνει να βιάζεται και αυτό που επιζητεί είναι μία ικανοποιητική τιμή. Επισημαίνεται ότι στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ορίζει ως εύλογη τιμή του ακινήτου του Hilton τα 170 εκατ. ευρώ.

Το Hilton ανήκει στην Ιονική Ξενοδοχειακή ΙΟΝΑ εισηγμένη στο Χ.Α., στην οποία η Alpha Bank ελέγχει το 97,27% των μετοχών. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ.

Λέγεται τώρα ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτικά funds, ενώ πρόσφατα ενδιαφέρον εκδήλωσε και το επενδυτικό fund Blackstone. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ Ιονικής Ξενοδοχειακής και αλυσίδας Hilton για τη διαχείριση του ξενοδοχείου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η κρίση δεν έπληξε το μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη γενικότερη πορεία των ξενοδοχείων πολυτελείας της πρωτεύουσας φαίνεται ότι τα capital controls δεν στάθηκαν εμπόδιο για την αύξηση της πληρότητάς τους, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ξενοδοχείων Hilton, Μεγάλη Βρετανία και King George. Ειδικότερα, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,0% έναντι του 2014 διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 69,4% έναντι 66,7% το 2014.

Παρεμφερής ήταν η διαμόρφωση της μέσης τιμής δωματίου, όπου στα ξενοδοχεία πολυτελείας η αύξηση ανήλθε σε 4,3% έναντι του 2014, φτάνοντας τα 156,6 ευρώ έναντι 150,2 ευρώ το 2014. Κατά συνέπεια το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 8,5% σε 108,7 ευρώ έναντι 100,2 ευρώ το 2014, ενώ τα συνολικά έσοδα δωματίων κατά 8,6%, σύμφωνα με τη διοίκηση της Λάμψα Α.Ε., η οποία ελέγχει τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George.

Η Διαδικασία δεν απευθύνεται προς το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα ή σε οιαδήποτε άλλη χώρα στo πλαίσιο δημοσίας προσφοράς, ούτε σχετίζεται με τη διενέργεια δημοσίας προσφοράς στην Ελλάδα ή σε οιαδήποτε άλλη χώρα. Η Διαδικασία απευθύνεται αποκλειστικά προς “ειδικούς επενδυτές” κατά την έννοια του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/71/ΕΚ και του άρθρου 2 παρ. 1(στ) του ν.3401/2005 και σε επενδυτές που εμπίπτουν στην περίπτωση του άρθρου 3 παρ. 2(c) της Οδηγίας 2003/71/ΕΚ και του άρθρου 3 παρ. 2(γ) του ν.3401/2005.”

Πηγή: nonpapernews.gr

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments