Ελληνοβουλγαρική σύγκρουση για τα κλειστά σύνορα

Ελληνοβουλγαρική σύγκρουση για τα κλειστά σύνορα

Το παρατεταμένο κλείσιμο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, που δημιουργεί προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων, έχει οξύνει τις σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας. Την ώρα λοιπόν που ο ένας μετά τον άλλο οι οικονομικοί φορείς της χώρας εκφράζουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που δημιουργεί το κλείσιμο των συνόρων, την πρωτοβουλία των κινήσεων την παίρνει η βουλγαρική κυβέρνηση και όχι η ελληνική, όπως θα περίμενε κανείς.

Ετσι, λίγες μέρες μετά την απόφαση των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών να κλείσουν με την σειρά τους, ως αντίποινα, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στην αντεπίθεση πέρασε και η επίσημη βουλγαρική πολιτεία.

Ενδεικτικό είναι ότι σε ψήφισμα της η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας δηλώνει ότι «δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων της Βουλγαρίας από πλευράς Ελλάδας», ενώ καλεί «τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας μέσω των συνόρων». Ζητά επίσης από τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης σε διμερές επίπεδο.

Με επίσημη σημερινή δήλωσή του, το βουλγαρικό κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας και να ενεργήσει ώστε να εξασφαλισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών. «Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό διάδρομο κυκλοφορίας αριθμός 4. Δεν αφορά μόνο τους βουλγάρους μεταφορείς», τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου των βουλγάρων οδηγών φορτηγών Κράσιμιρ Λάλοφ.

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ζητάει με ψήφισμά του την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάνοιξη των μεθοριακών σταθμών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που κρατούν κλειστούς έχοντας τοποθετήσει τρακτέρ στις διαβάσεις Έλληνες αγρότες.
Η κατάσταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι τόσο άσχημη, με τις ουρές των οχημάτων να εκτείνονται σε πολλά χιλιόμετρα, ώστε πλέον οι διεθνείς μεταφορικές εταιρείες έχουν επιλέξει τη λύση της της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κεντροδεξιός βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιδιώκει “εσκεμμένα να βλάψει τους Βουλγάρους” στο θέμα αυτό.

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξε και ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Ιβάιλο Μοσκόφσκι, ο οποίος έκανε λόγο ότι εδώ και τρεις εβδομάδες οι Βούλγαροι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί στο ελληνικό έδαφος, ζώντας σε άθλιες συνθήκες,ενώ τα εμπορεύματα μένουν στάσιμα στα φορτηγά με κίνδυνο κα καταστραφούν τα ευπαθή προϊόντα.
«Μια χώρα που δεν μπορεί να ελέγξει 50 μεθυσμένους οδηγούς, τι χώρα είναι;», αναρωτήθηκε τέλος, αφήνοντας αιχμές για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments