Υπερ του σχηματισμού κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην οποία μπορεί να συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Νωρίτερα τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βας. Λεβέντη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Γεννηματά είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια σταθερή κυβέρνηση και όχι προσφυγή στις κάλπες.
«Oι εκλογές δεν είναι λύση για τη χώρα, γιατί σημαίνουν στασιμότητα (…) Οι Έλληνες έχουν κατανοήσει ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο αναφέρεται μπορεί να δημιουργηθεί από συμφωνία κομμάτων, έτσι ώστε να μην υπερισχύει ο αντιπολιτευτικός λόγος. «Χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να είναι μέσα και τα δυο κόμματα. Κι όχι να κάθεται το ένα κόμμα στην άκρη του ποταμιού και να πετροβολά.»
Ειδικότερα, για το αν θα συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κυβερνητική σύμπραξη, η κυρία Γεννηματά άνοιξε τα χαρτιά της, καθώς ανέφερε ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε αυτό το θεωρητικό σχήμα. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης… Αν συμφωνήσουν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα μπούμε μέσα και εμείς στην κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση για να βελτιώσει αυτό το Μνημόνιο» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντίδρασης για τους αγρότες».
Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τα capital controls δημιούργησε δημοσιονομικό κενό και ψάχνει να το καλύψει με εισπρακτικά μέτρα.
«Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας επεδίωξε πολιτική λύση, βρεθήκαμε με τράπεζες κλειστές, capital controls και ένα πολύ σκληρό μνημόνιο. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει. Γιατί βλέπουμε συνέχεια ένα κυβερνητικό αλαλούμ, μια κυβερνητική Βαβέλ».
«Να διασφαλίσουμε ότι στο επίπεδο της Ε.Ε. θα έχουμε συμμάχους. Η βασική μου πρωτοβουλία αφορά στα εθνικά ζητήματα. Το Προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Εχουμε χρόνο μέχρι τον Μάρτιο να οργανωθούμε, να αποκτήσουμε επιτέλους ενιαία στρατηγική, να μη γίνουν άλλα λάθη και καθυστερήσεις», είπε, αναφερόμενη στο προσφυγικό.