«Μειονότητα» οι ντόπιοι στο Καστελόριζο- Τριπλάσιοι οι μετανάστες από τους κατοίκους

«Μειονότητα» οι ντόπιοι στο Καστελόριζο- Τριπλάσιοι οι μετανάστες από τους κατοίκους

Βούλιαξε το Καστελόριζο από τους πρόσφυγες. Αν κάποιος ξένος έφτανε σήμερα στο νησί, χωρίς να έχει δει το χάρτη, σε καμία περίπτωση δεν θα πίστευε ότι είναι ελληνικό αφού οι κάτοικοι, 250 στον αριθμό, αποτελούν… μειονότητα, απέναντι στους 740 μετανάστες.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις ελληνικές αρχές αφού είναι σαφές ότι οι διακινητές έχουν βρει τρόπο να περνούν κατά κύματα τους μετανάστες, αλλά και διότι η δύναμη του λιμενικού και της Αστυνομίας στο νησί είναι ελάχιστη.

Υπενθυμίζεται ότι το Καστελόριζο είναι μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια και το εύκολο «πέρασμα» έχει προσελκύσει χιλιάδες μετανάστες στην τουρκική πόλη Κάς, αφού ο κίνδυνος στο θαλάσσιο στενό που χωρίζει την Τουρκία από το Καστελόριζο είναι ελάχιστος σε σχέση με το πέρασμα από τη Λέσβο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στη Κας τηρείται κατάλογος με σειρά προτεραιότητας από τους διακινητές, γιατί η «πελατεία» τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί!!!

Μεταξύ των 740 προσφύγων που βρίσκονται στο νησί του Καστελόριζου, πάνω από 300 είναι γυναίκες και παιδιά. Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, είναι ευπρεπής, αλλά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτοί, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

Επίκαιρη Ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Καστελόριζο κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό τα εξής:

• Ποια η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές των συνόρων της χώρας; Τι μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε ένα νησί τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Καστελλόριζο;
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθούν έγκαιρα οι πρόσφυγες από το νησί;
• Ποιες ενέργειες έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την τακτικότερη σύνδεση του νησιού με την Αθήνα, κυρίως τώρα που το νησί βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις;
• Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί;

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments