Δικαίωση για την Φανή Χαλκιά και τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο για την υπόθεση του ντόπινγκ

Δικαίωση για την Φανή Χαλκιά και τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο για την υπόθεση του ντόπινγκ

Μετά από πενταετή δικαστικό αγώνα η Φανή Χαλκιά, η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στα 400 μ. αθωώθηκε ομοφώνως από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, στην πολύκροτη υπόθεση ντόπινγκ στην οποία κατηγορούνται δεκάδες αθλητές, προπονητές και παράγοντες. Αν και η απόφαση αφορά μόνο το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης, δεν παύει να είναι μια μεγάλη ηθική δικαίωση για την Φανή Χαλκιά.

Το Εφετείο απήλλαξε ομοφώνως τόσο την ελληνίδα πρωταθλήτρια, όσο και τον προπονητή της και παλιό πρωταθλητή, Γιώργο Παναγιωτόπουλο ο οποίος κατηγορείτο για προμήθεια παράνομων ουσιών, αναγνωρίζοντας ότι αμφότεροι έπεσαν θύματα του κυκλώματος νοθευμένων σκευασμάτων.

Η εκδίκαση αφορά τα αποτελέσματα των αιφνιδιαστικών ελέγχων του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ (WADA) το 2008. Στις έρευνες βρέθηκαν θετικά δείγματα αρκετών Ελλήνων αθλητών, με συνέπεια, πέραν των αθλητικών πειθαρχικών εξελίξεων, να υπάρξουν και ποινικές διώξεις για χορήγηση σε αθλητή από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης χημικής ουσίας με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης, τη χρησιμοποίηση από κοινού απαγορευμένης χημικής ουσίας από αθλητή και ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη, την κατασκευή, πώληση, προμήθεια και κατοχή ουσιών.

Τα δείγματα της Φανής Χαλκιάς ήταν θετικά στην ουσία M3 (μεθυλτριενολόνη), ωστόσο τόσο η ίδια, όσο και ο δικηγόρος της, πάλεψαν και κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε ενοχή.

Η Φανή Χαλκιά αθωώθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση ντόπινγκ του 2008, καθώς είχε βρεθεί θετική στην Κίνα, ύστερα από έλεγχο του WADA στην ουσία μεθυλτριενολόνη και είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό, τερματίζοντας την καριέρα της.
Η αθώωση αφορά μόνο την ελληνική δικαιοσύνη και δεν έχει ουδεμία σχέση με τις αποφάσεις και διώξεις των διεθνών αθλητικών οργανισμών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments