Πάρε-δώσε Τσίπρα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και προσφυγικό – Oι διάλογοι με Μέρκελ, Ολάντ

Πάρε-δώσε Τσίπρα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και προσφυγικό – Oι διάλογοι με Μέρκελ, Ολάντ

Συμβιβασμός επετεύχθη κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός , η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν – όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά φέρεται να έχει συμφωνήσει στο αίτημα των Ευρωπαίων, να αποδεχτούμε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές αποφασίστηκε επίσης να υπάρχουν από κοινού πρωτοβουλίες και των τριών ηγετών προς την κατεύθυνση να πειστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, μεταξύ αυτών και το ΔΝΤ, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συμβάλουν στην επίτευξη της συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε βοήθεια στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης από τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου απέστειλαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και εμμέσως η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η κ. Μερκελ φέρεται να τόνισε κατά την πρώτη συνάντηση της την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν πρέπει να επαναληφθεί ένα αδιέξοδο όπως τον Ιούνιο του 2015 προσθέτοντας πως η ίδια δεν έχει περιθώρια να υποστηρίξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την παροχή στοιχείων, θα πραγματοποιηθεί κατά πιθανότητα το απόγευμα μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών.

Οι διάλογοι του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ για το προσφυγικό:

Τσίπρας: “Δεν μπορούμε να δεχτούμε μονομερείς ενέργειες. Είμαστε οι μόνοι που τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας στο σύνολο τους…. άρα θα πρέπει και οι εξελίξεις να συμβάλλουν με τις προσπάθειες που κάνουμε για να σηκώσουμε αυτό το βάρος….Η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κι αυτό αναγνωρίζεται από όλες τι χώρες. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πέσει το βάρος τις κρίσης σε μια χώρα”

Μέρκελ – Ολάντ: “Η Ελλάδα θα έχει ό,τι βοήθεια ζητήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μεταφορά οποιασδήποτε πίεσης προς την Ελλάδα”

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments