Ολάντ: Αν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ποιος θα φύλαγε τα σύνορα της ΕΕ;

Ολάντ: Αν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ποιος θα φύλαγε τα σύνορα της ΕΕ;

Μια μεγάλη αλήθεια που αναδεικνύει την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΕΕ, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη από τις Βρυξέλλες στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Μάλιστα ο Ολάντ αποκάλυψε ότι μίλησε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του τόνισε πως «μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει». Για να σημειώσει ο Γάλλος πρόεδρος: «Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε στην Ελλάδα την δικιά μας ευθύνη»
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι εάν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληγε να ακυρώσει την ελεύθερη κυκλοφορία της Σένγκεν «αυτό θα ήταν το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων»

«Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;», τόνισε, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα έσπευσε να διαχωρίσει ευθέως το Brexit με το Grexit και εξήγησε γιατί δεν ήθελε επ’ ουδενί να φύγει η Ελλάδα από το κοινό νόμισμα της Ε.Ε.
«Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Παράλληλα, ο Ολάντ αναγνώρισε ότι «κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς», για να εξηγήσει: «Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία. Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μεγάλη Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments