Βόμβα κατά του Διευθυντή του Σαμαρά Κώστα Μπούρα με πολιτικές και ποινικές διαστάσεις για τη λίστα Μπόργιανς

Βόμβα κατά του Διευθυντή του Σαμαρά Κώστα Μπούρα με πολιτικές και ποινικές διαστάσεις για τη λίστα Μπόργιανς

Σαν βόμβα έσκασε στη Βουλή η αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ύστερα από Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 2012, ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Μπόργιανς έδινε στην Ελλάδα την περίφημη λίστα με τους φοροφυγάδες όμως η Ελλάδα αρνήθηκε να την παραλάβει κατ ‘εντολή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Μπούρα.

Η αποκάλυψη Κοτζιά δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα τόσο για τον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, όσο και για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ, πιθανότατα έχει και ποινικές διαστάσεις, αφού από τη μη χρήση της λίστας Μπόργιανς η Ελλάδα στερήθηκε οικονομικούς πόρους , σε μια δύσκολη περίοδο.

Απαντώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοτζιάς περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα υποστηρίζοντας πως ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σειρά αρχείων, βρέθηκε στα αρχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, έγγραφο με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2012, στο οποίο ο τότε επικεφαλής της εν λόγω Αρχής καταγράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας Dr Norbert Walter Borjans , του απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση προκειμένου να συναντηθούν στις 22 Οκτωβρίου 2012 και να συζητήσουν περί οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά στη συνέχεια ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος απέστειλε το έγγραφο στις Αρχές Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα αιτήθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο να του παρασχεθούν τυχόν οδηγίες και συμπληρωματικές πληροφορίες ενόψει της συνάντησής του με τον κ. Μπόργιανς. “Δεν έχει ανευρεθεί ακόμα στο αρχείο του Γενικού Προξένου Ντύσελντορφ κάποια έγγραφη απάντηση με οδηγίες προς τον Γενικό Πρόξενο” αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς η συνάντηση έγινε τελικά στις 22 Οκτωβρίου του 2012 στο γραφείο του κ. Μπόργιανς, ενώ στις 14 Νοεμβρίου ο κ.Μπόργιανς απηύθυνε και νέα επιστολή προς τον Έλληνα Πρόξενο ευχαριστώντας τον για τη συνάντηση. “Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόταση να επισκεφθούν Έλληνες αξιωματούχοι την Υπηρεσία Εσόδων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανοικτή πρόσκληση και εκφράζοντας επίσης την ευχή να υπάρξει συναίνεση επ’ αυτού εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης”, προσθέτει ο κ. Κοτζιάς και καταλήγει με την αποκάλυψη – βόμβα για τον ΚώσταΜπούρα και κατ’επέκταση τον Αντώνη Σαμαρά:

“Από τα έγγραφα συνάγεται ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν αιτήθηκε όπως της περιέλθουν τα ως άνω στοιχεία. Στις 19 Νοεμβρίου 2012 ο Γενικός Πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ενημερώνοντας ότι “στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών” που έλαβε από το αρμόδιο στέλεχος του Πολιτικού Γραφείου του τότε Πρωθυπουργού και ειδικότερα τον Διευθυντή του κ. Κώστα Μπούρα απέρριψε την πρόταση του κ. Μπόργιανς για ενδεχόμενη συνεργασία στο θέμα της οικονομικής κρίσεως και του CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων και αρνήθηκε την παραλαβή των ως άνω στοιχείων”. “Το Υπουργείο Εξωτερικών -καταλήγει ο κ. Κοτζιάς- θα συνεχίσει την έρευνα του θέματος.
Τα έγγραφα που κατετήθησαν στη Βουλή αποκαλύπτουν τι ακριβώς συνέβη:

eggrafo 1eggrafo2

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments