Μαξίμου: θετική για τα ελληνικά συμφέροντα η Σύνοδος Κορυφής

Μαξίμου: θετική για τα ελληνικά συμφέροντα η Σύνοδος Κορυφής

Πολύ θετική για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι της Ελλάδος για αποφυγή αποκλεισμού των συνόρων και αποπομπής της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο όχι τη σύγκρουση αλλά την συνεννόηση.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η προσοχή τώρα στρέφεται στην Τουρκία έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, μέσα και από τη συμβολή του ΝΑΤΟ κι επισήμαιναν τη δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε ουσιαστικές ενέργειες στην οικοδόμησης αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας.

«Η Ελλάδα είναι γνωστό πως έχει αναλάβει στους ώμους της δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε αυτή την πρωτοφανή κρίση», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ολλανδικής προεδρίας και τη συμμετοχή της Καγκελαρίου Μερκελ, του Καγκελαρίου Φάιμαν και των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Ελλάδα πήρε «σαφή διαβεβαίωση» ότι θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» το επόμενο διάστημα προκειμένου να διατηρηθεί το status quo στα σύνορα και να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη «μείωση των προσφυγικών ροών» και την «αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης», γεγονός που χαρακτήρισε «θετική κατάληξη».

Ακόμη, όσον αφορά τα συμπεράσματα, επισήμανε τη σαφή αναφορά στην διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, κάτι που όπως ανέφερε «σημαίνει ότι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «σαφή» και «ρητή» αναφορά «ότι δεν θα υπάρχουν μη συντονισμένες μονομερείς πρακτικές στον διάδρομο των προσφυγικών ροών που θα δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες υπό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της αναφοράς «στην πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφυγών τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της στα συμπεράσματα που αφορούν και τη Βρετανία, με βάση αυτές τις αναφορές και τις δεσμεύσεις των εταίρων, επισημαίνοντας ωστόσο τις «επιφυλάξεις» της Ελλάδας για τη συμφωνία, που αφορούν κυρίως τη δυνατότητα να υπάρχουν αποκλίσεις για ορισμένους από το κοινοτικό κεκτημένο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Ντέιβιντ Κάμερον για το δημοψήφισμα, παρόλο που, όπως ανέφερε «θα είναι μια δύσκολη μάχη γι’ αυτόν». Χαρακτηρίζοντας «αντίφαση» το βρετανικό ζήτημα, είπε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός, «θα κληθεί να υπερασπιστεί την παραμονή στην Ευρώπη έχοντας εξασφαλίσει για τους ψηφοφόρους του ένα πακέτο λιγότερης Ευρώπης». «Όσοι λοιπόν επιθυμούν τη λιγότερη Ευρώπη θα επιλέξουν κάτι που θα έχει λιγότερη Ευρώπη» επισήμανε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η απάντηση δεν είναι λιγότερη αλλά καλύτερη Ευρώπη».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments