Βενιζέλος: Ο Τσίπρας τελεί υπό την κηδεμονία της Μέρκελ και του Ολαντ

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας τελεί υπό την κηδεμονία της Μέρκελ και του Ολαντ

Υπό την κηδεμονία της Μέρκελ και του Ολαντ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν διαπραγματεύεται, εκτιμά ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει συνεχείς πολιτικές επαφές και πρωτοβουλίες κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για την Κεντροαριστερά και οι PES Activists GREECE, τόνισε:

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα δεν διαπραγματεύεται ούτε καν τυπικά. Παρακαλεί, τίθεται υπό την κηδεμονία της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ, ζητάει προστασία”.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι “η χώρα κινείται χωρίς πολιτική διεύθυνση” και πρόσθεσε: “Κυνηγάμε την ουρά μας εδώ και 14 μήνες. Και έχουμε φτάσει να αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση του Δεκεμβρίου του 2014 ως έναν στόχο σχεδόν παραδείσιο που τον χάσαμε και που η χώρα μπορεί να τον ξαναβρεί μετά από τρία χρόνια, τέσσερα, ίσως τον Δεκέμβριο του 2018, αν δεν μεσολαβήσει η επανάληψη του σεναρίου του καλοκαιριού του 2015. Η αξιολόγηση δεν πρόκειται να τελειώσει και όταν τελειώσει θα αρχίσει η νέα. Εάν δεν γυρίσουν λεφτά στις τράπεζες δεν πρόκειται να κινηθεί ο μηχανισμός της πραγματικής οικονομίας”.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου είπε ότι βγήκε τόσο γρήγορα από την κρίση επειδή “εκεί άντεξε το πολιτικό σύστημα και το παλιό πολιτικό σύστημα την έβγαλε από την κρίση”, ενώ η Ελλάδα ανακυκλώνεται στη μιζέρια της κρίσης γιατί το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε στο όνομα του νέου, το οποίο “αποδεικνύεται πιο παλιό από το παλιό”.

“Και στη Πορτογαλία άντεξε το παλιό πολιτικό σύστημα και η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από την κρίση, μην σας πω βγήκε, τώρα, όμως, που οι φίλοι μας, οι σύντροφοι μας του σοσιαλιστικού κόμματος σχημάτισαν κυβέρνηση με τις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής Αριστεράς, τώρα ξαναμπαίνει η Πορτογαλία στην κρίση”, ενώ για την Ισπανία σημείωσε: “Και η Ισπανία, η οποία δεν έζησε κρίση ανάλογη με την ελληνική, αλλά έζησε κρίση, τώρα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και το πολιτικό ζήτημα είναι αυτό που μπορεί να την οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο”.

Χαρακτήρισε “αστειότητες” την είδηση ότι ο κ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της Βρετανίας, λέγοντας πως “αυτοδιαλύθηκε” λίγες ώρες μετά και αναρωτήθηκε “γιατί το είπε αφού δεν επρόκειτο να το κάνει”.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Ιράν σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ταξίδεψε λίγο πριν τις εκλογές, ως υπουργός Εξωτερικών, στο Ισπαχάν, αλλά δεν υπέβαλε σχέδιο πτήσης στην Τουρκία. “Αντιλαμβάνεστε τι θα συνέβαινε αν η απόφαση αυτή (σ.σ .να υποβληθεί στην Τουρκία σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Ιράν) ήταν μια απόφαση που την έλαβε η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων ή αντιλαμβάνεστε τι θα συνέβαινε αν την είχε λάβει η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζελοκουβέληδων;” είπε χαρακτηρίστηκα

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει “ολομέτωπη επίθεση κατά των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και της πολυφωνικής δημοκρατίας”, τονίζοντας ότι “δεν πρόκειται για αμφισβήτηση της διαπλοκής, είναι στην πραγματικότητα ένα παιγνίδι εκβιασμών μεταξύ παλιών και νέων, παιγνίδι πολιτικής επιβολής στον χώρο της ενημέρωσης που ετοιμάζεται να επεκταθεί στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο”.

Επέμεινε στην πρόταση του για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού μεσαίου χώρου, γιατί, όπως είπε, “δεν υπάρχει μια λύση που μπορεί να δοθεί μέσα στο πλαίσιο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς”. Ετσι, εξήγησε, θα υπάρχει και οριοθέτηση του χώρου σε σχέση με τον Κεντροδεξιά διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την Κεντροαριστερή αφήγηση του κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για “απόλυτο οπορτουνισμό”. Η πρόταση του κ. Βενιζέλου στοχεύει και στην επιστροφή της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία είπε μάλιστα πως “είμαστε έτοιμοι και να σφάξουμε τον μόσχο τον σιτευτό όταν γυρίσουν”.
Παρατήρησε ότι χρειάζεται ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα, ένα νέο ρεύμα που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και τόνισε χαρακτηριστικά: “Μπορούμε πράγματι να συγκροτήσουμε ένα νέο ρεύμα, αλλά με πραγματική γενναιοδωρία, όχι με εικονική. Να θέσουν όλοι τον εαυτό τους στη διάθεση της παράταξης. Οπως έκανα εγώ. Αυτό που έκανα εγώ έπρεπε να το κάνουν όλοι. Που αναδέχθηκα ευθύνες εξ αντικειμένου και αντιλήφθηκα το ΠΑΣΟΚ και στη δημοκρατική παράταξη ως έναν μηχανισμό τεταγμένο στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος”.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και ο Χρήστος Μπαξεβάνης, καθηγητής του ΑΠΘ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Τούντας, μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Ρωμανός Οικονομίδης, μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments