Τα Σκόπια παραβίασαν τη Συμφωνία κι έκλεισαν τα σύνορα με την Ελλάδα

Τα Σκόπια παραβίασαν τη Συμφωνία  κι έκλεισαν τα σύνορα με την Ελλάδα

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τα Σκόπια, η Σερβία και η Αυστρία παραβιάζουν την συμφωνία, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό για τη χώρα μας της οποίας τα βόρεια σύνορα προς την Ευρώπη είναι πλέον κλειστά.

Τα Σκόπια μάλιστα έκλεισαν τα σύνορά τους με την Ελλάδα και περισσότεροι από 4.500 Αφγανοί είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Οι αρχές των Σκοπίων πλέον απαιτούν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.
Έκλεισαν τα σύνορα και οι Σέρβοι

Η ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.
Μουζάλας: Παραβίασαν τη συμφωνία που κάναμε 16 ώρες πριν

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μίλησε για τις εξελίξεις στην Ειδομένη κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής και την Αλεξία Κουλούρη το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν γιατί τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και συμπλήρωσε «Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Ετσι, πριν καλά – καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των Βρυξελλών που προέβλεπε ότι καμία χώρα δεν θα κλείσει τα σύνορα της μέχρι την 6η Μαρτίου, τα Σκόπια παραβίασαν την δέσμευσή τους, παγιδεύοντας χιλιάδες μετανάστες προς την πλευρά της Ελλάδας. Μια δέσμευση που ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της ΕΕ έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.
Σπάει τη συμφωνία των Βρυξελλών και η Αυστρία

Την ίδια ώρα, οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα.

Ωστόσο, η Αυστρία είχε δεσμευθεί κατά την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, να ματαιώσει αυτή την διάσκεψη και να μην προβεί σε καμμία μονομερή κίνηση ως την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου.

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments