Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη – Αγανακτισμένοι πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό

Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη – Αγανακτισμένοι πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό

Ένταση επικρατεί στην Ειδομένη, όπου τις τελευταίες ώρες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 3.500 άτομα τα οποία περιμένουν να μεταφερθούν στην ουδέτερη ζώνη «όπου η πληρότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Λόγω του μεγάλου συνωστισμού προσφύγων, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια όταν περισσότεροι από 600 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Μία ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση και με Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων από τους Σκοπιανούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαμαρτυρόμενοι Αφγανοί έχουν μπλοκάρει τις γραμμές του τρένου, ενώ στο σημείο καταφθάνουν περισσότερες δυνάμεις των ΜΑΤ. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς λόγω Κροατίας

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ανέφερε ότι οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένει θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών, όπως οι Αφγανοί οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια.
Οι εν λόγω μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments