Εθνικός ο ρόλος Καραμανλή

Εθνικός ο ρόλος Καραμανλή

Του Κώστα Πασίση

Από πολύ κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και το νέο βηματισμό που αποκτά η Ν.Δ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής.

Τις τελευταίες ημέρες το γραφείο του στην Παναγή Κυριακού είναι γεμάτο από ραντεβού. Βουλευτές, κομματικά στελέχη, παράγοντες της οικονομικής ζωής της χώρας τον συναντούν και συζητούν εφ’ όλης της ύλης μαζί του.

Όπως επισημαίνεται, ο πρώην Πρωθυπουργός είναι βαθιά ανήσυχος για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τις σχετικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

Προβληματισμένος είναι και για την κατάληξη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό-φορολογικό και φυσικά για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από το κουαρτέτο.

Τα δυο αυτά θέματα συζητήθηκαν ευρέως και στο δείπνο που είχε προ ημερών με βουλευτές και στενούς συνεργάτες τους στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ένα δείπνο που κάποιοι προσπάθησαν ατυχώς να του δώσουν συνωμοτικό χαρακτήρα.

Ο Κώστας Καραμανλής ενημερώνεται και για τα δρώμενα στη Ν.Δ. Φυσικά δεν επεμβαίνει στις αποφάσεις, ούτε μετέχει στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Ν.Δ. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν το έκανε ούτε επί ηγεσίας Σαμαρά. Η διαμόρφωση της γραμμής του κόμματος είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει χαρακτηριστικά

¨Όσον αφορά πάντως το ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να έχει η Ν.Δ, με αφορμή τις διαρροές περί ιδεολογικής στροφής της Ν.Δ, με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ φέρεται να λέει ότι αυτά τα θέματα έχουν λυθεί.

Συνομιλητές πάντως του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι Καραμανλής και Μητσοτάκης δεν είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και ούτε έχει γίνει σχετική συζήτηση. Σημειώνεται ότι Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο του BBC, είπε ότι η πορεία της ΝΔ «θα είναι προς το πολιτικό κέντρο». Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα δυσαρεστήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, απάντησε ότι ίσως αυτό θα γίνει, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνύπαρξης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν επιθυμεί να έχει άμεση εμπλοκή σε εσωκομματικό επίπεδο.

Δεν υπεισέρχεται σε αντιπαραθέσεις. Ο ρόλος του -λένε- είναι πλέον υπερκομματικός. «Ο Κώστας Καραμανλής είναι εθνικό κεφάλαιο», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
Υπό αυτό το πρίσμα κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν και τα επόμενα βήματα του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι στις επόμενες εκλογές ενδεχομένως να μην είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του έναν άλλο διακριτό ρόλο.

Ο Κώστας Καραμανλής πάντως για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει πει οτιδήποτε. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια κίνηση που θα βλάψει την Παράταξη που υπηρέτησε και να συνεχίζει να υπηρετεί με βαθιά θέρμη.

Τακτικός συνομιλητής του πάντως αναφέρει ότι πολιτικοί ηγέτες του διαμετρήματος Καραμανλή τίθενται πάντα στη διάθεση της Πατρίδας όταν υπάρχει εθνική ανάγκη. Ωστόσο, ο ίδιος απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments