Και δεύτερο μνημόνιο Τσίπρα- Αυτή τη φορά με το ΔΝΤ- Νέα μέτρα και νέες επιβαρύνσεις

Και δεύτερο μνημόνιο Τσίπρα- Αυτή τη φορά με το ΔΝΤ- Νέα μέτρα και νέες επιβαρύνσεις
  • Νέο μνημόνιο επί θύραις.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται, μετά από αίτημά της, να υπογράψει νέο μνημόνιο, ξεχωριστά με το ΔΝΤ, αυτή τη φορά.

Μετά από αίτημα της κυβέρνησης το υπάρχον μνημόνιο που έληγε τον Μάρτιο του 2016 «ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα κ. Αντρέας Αντριάνο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπάρχουσα συμφωνία είχε συναφθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου.

Με δεδομένο ότι πλέον οι δανειστές μέσω του «κουαρτέτου» διαπιστώνουν δημοσιονομικό κενό ύψους 9 δις ευρώ μέχρι το 2018, εκτιμάται ότι η σύναψη του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ θα περιλαμβάνει επί πλέον δεσμεύσεις για μέτρα.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Έτσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα πρακτική, η πλήρης σύνταξη μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ (MEFP) «συμπαρασύρει» σε πιο αυστηρές και λεπτομερείς δεσμεύσεις και το αντίστοιχο μνημόνιο των Ευρωπαίων (MoU). Που σημαίνει νέα μέτρα και δημοσιονομικές επιβαρύνσεις που ως συνήθως θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα έχει καταφέρει μέσα σε διάστημα ενός έτους αντί να «σκίσει τα μνημόνια» να έχει υπογράψει δύο!!!

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments