Εκτιμήσεις Λαγκάρντ για το πετρέλαιο

Εκτιμήσεις Λαγκάρντ για το πετρέλαιο

Μάλλον μέχρι το τέλος του χρόνου το πάμφθηνο αργό πετρέλαιο, με 30 ως 33 δολάρια τον χρόνο, θα παραμείνει στις ίδιες τιμές, δεν πρόκειται να αυξηθεί. Κατά συνέπεια θα παραμείνουν χαμηλά όλα τα καύσιμα, με πρώτη τη βενζίνη.

Οι τιμές του αργού πιθανόν να παραμείνουν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προτρέποντας τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου να μειώσουν τις δαπάνες και να ενισχύσουν τα έσοδά τους μέσω νέων φόρων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας ενιαίος φόρος προστιθέμενης αξίας και στα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ανέφερε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Αμπού Ντάμπι. Το μέτρο αυτό, παράλληλα με την επιβολή φόρων στα έσοδα των επιχειρήσεων και στα ακίνητα, θα βοηθήσει να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, δήλωσε.

«Όχι μόνο οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά δύο τρίτα από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδά τους, αλλά οι παράγοντες σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση υποδηλώνουν ότι πιθανόν να παραμείνουν χαμηλές για παρατεταμένη περίοδο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Αυτό καθιστά αναγκαίο για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αργό σε ό,τι αφορά τα κρατικά έσοδα, είπε.

Το αμερικανικό αργό κατέγραφε νωρίτερα άνοδο κατά 1,9% στα 30,20 δολάρια το βαρέλι με το πετρέλαιο μπρεντ να κινείται ανοδικά κατά 1,5% στα 33,49 δολάρια το βαρέλι.

Bloomberg: Σοβαροί φόβοι για πτώση της στερλίνας στα επίπεδα του 1985. Ο κίνδυνος του Brexit

Πτώση της στερλίνας στα επίπεδα του 1985 «βλέπουν» οι αναλυτές, σε περίπτωση όπου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, μεταξύ 34 οικονομολόγων, η συντριπτική πλειοψηφία (29) εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit, το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω των 1,35 δολαρίων – ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985.

Μάλιστα, τα 2/3 των οικονομολόγων προειδοποιούν ότι η ραγδαία πτώση της στερλίνας θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς δεν πρόκειται να ανακάμψει στα σημερινά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 2% έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.

«Η ψήφος υπέρ του Brexit θα πλήξει σκληρά τη στερλίνα» τονίζει ο Νικ Κούνις, αναλυτής της ABN Amro Bank NV, αναμένοντας υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος στα 1,20 δολάρια. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πτώση θα υπερβεί το 20%.

Σήμερα, η στερλίνα κινείται πτωτικά, καθώς διολισθαίνει κατά 0,6% στα 1,3935 δολάρια και κατά 0,3% στα 1,2686 ευρώ.

Με βάσει τους ενδεχόμενους αυτούς κινδύνους για την οικονομία της Αγγλίας αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το δημοψήφισμα του Ιουνίου για αποχώρηση ή όχι της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments