Τσίπρας: Μήνυμα στην ΕΕ ότι πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτικός καταμερισμός των προσφύγων – Σύσκεψη αρχηγών πριν τις 7 Μαρτίου

Τσίπρας: Μήνυμα στην ΕΕ ότι πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτικός καταμερισμός των προσφύγων – Σύσκεψη αρχηγών πριν τις 7 Μαρτίου

Τον υποχρεωτικό καταμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Την εξουσιοδότηση γι’ αυτό θα ζητήσει, όπως είπε ο ίδιος, σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αδυναμία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη χαρακτηρίζοντάς την “απογοητευτική”, ενώ άφησε σαφείς αιχμές προς άλλα κράτη που δεν τηρούν τους κανόνες της Ευρώπης και τις συμφωνίες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη Διάσκεψη της Βιέννης.

“Οι κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και για τις συμφωνίες. Φαίνεται πως αυτές δεν τους αφορούν όλους. Είναι ντροπή για τη λειτουργία της ΕΕ να αποφασίζουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής και αυτές να ακυρώνονται από παρασυνάξεις κρατών όχι μόνο μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην Βαλκανική Διαδρομή”, σημείωσε και τόνισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να ανεχθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η μέχρι στιγμής διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Κάποιοι δεν κατανοούν πως οι κοινοί μας κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Οι κοινές μας συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες και κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει πως το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι κάτι που μάλλον αφορά ορισμένους και όχι άλλους.

Κατά την άποψή μου και θα το πω ευθέως έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο και είναι ντροπή για την Ευρώπη, να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεων ακόμη και κρατών που δεν αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ και στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά μίας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ένωση όπως η Αυστρία, να συγκαλεί συσκέψεις χωρίς τη συμμετοχή εμπλεκόμενων πλευρών.

Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω γλώσσα σκληρή αλλά γλώσσα υπεύθυνη. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει πλέον από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς. Απαιτούμε να εφαρμοστούν άμεσα το σύνολο όλων όσων συμφωνήθηκαν.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά πλέον δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του και θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός καταμερισμός σε όλα τα κράτη μέλη.

Από την πλευρά μας έχουμε κάνει ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε κυνηγημένους ανθρώπους. Δεν θα αποδεχθούμε όμως της μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή η Ευρώπη να συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Πριν την αποχώρηση μου για τη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου θα ζητήσω τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για το συγκεκριμένο θέματα. Θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού η Ελλάδα να αιτηθεί απόφαση για κοινή συμμετοχή στο ζήτημα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας».

Στη συνεδρίαση δεν παρευρέθη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από το πρωί είχε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας εθνικής στρατηγικής. Η απουσία του σχολιάσθηκε αρνητικά από τον πρωθυπουργό.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments