10 «άχρηστες» πληροφορίες για τα αγαλματίδια των Oscar

10 «άχρηστες» πληροφορίες για τα αγαλματίδια των Oscar

Ο Λούις Μάγερ, ναι αυτός που το όνομά του κοσμεί τον τίτλο στο λιοντάρι που βρυχάται (Μέτρο Γκόλντουιν Μάγερ), στο ξεκίνημα των μισών κινηματογραφικών ταινιών του πλανήτη, θέλησε το 1927 να απογειώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τον κινηματογράφο και σκέφτηκε να διοργανώσει μια απονομή βραβείων. Τα Όσκαρ. Και το πέτυχε. Η πρώτη απονομή έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλιγουντ. Καθότι πλησιάζει σε λίγες μέρες η 88η απονομή, ας θυμηθούμε τα δέκα πιο famous πράγματα που δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

1. Τον πρώτο θείο Όσκαρ σχεδίασε ο αρχισχεδιαστής της Μέτρο Γκόλντουιν Μάγερ, Σέντρικ Γκίμπονς. Το αγαλματάκι κατ΄αρχάς αναπαριστούσε ένα ιππότη, ο οποίος καρφώνει το ξίφος του σε μια μπομπίνα με πέντε ακτίνες, μια για κάθε κλάδο της Ακαδημίας (παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί και τεχνικοί). Για την ιστορία ο γλύπτης που το υλοποίησε λεγόταν Τζορτζ Στάνλεϊ.

2. Ο πρώτος που κέρδισε τον «ιππότη με το ξίφος» ήταν ο ηθοποιός Εμίλ Γιάνιγκς. Ο Γιάνινγκς τιμήθηκε με Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες «The Last Command» and «The Way of All Flesh».

3. Από τότε ο αριθμός των αγαλμάτων που έχει δοθεί είναι 2.701.

4. Τα αγαλματίδια που κατασκευάζει η RS Owens & Company με έδρα το Σικάγο, η οποία συνεργάζεται με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου από το 1982.

5. Παρόλο που το αγαλματίδιο παρέμενε πιστό στο αρχικό του σχέδιο, το μέγεθος της βάσης δεν ήταν σταθερό και αυτό ίσχυσε μέχρι το 1945, οπότε και καθορίστηκαν οι σημερινές του στάνταρντ διαστάσεις.

6. Το επίσημο όνομα του αγαλματιδίου είναι «Τιμητικό Βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου». Το Όσκαρ είναι το παρατσούκλι του. Αλλά στην Αμερική τα ψευδώνυμα έχουν μεγάλη πέραση (nicknames). Νονά είναι η Μάργκαρετ Χέρικ, η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας, η οποία όταν είδε το αγαλματάκι για πρώτη φορά αναφώνησε: «Αυτό είναι ολόιδιο ο θείος μου ο Όσκαρ». Η Ακαδημία υιοθέτησε επισήμως το όνομα «Όσκαρ» το 1939.

7. Τα πρώτα αγαλματίδια ήταν από επιχρυσωμένο μπρούντζο. Σήμερα χρησιμοποιείται ένα κράμα μετάλλων, επικαλυμμένο με χρυσό 24 καρατίων.

8. Λόγω έλλειψης μετάλλων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα Όσκαρ για τρία χρόνια ήταν από βαμμένο γύψο. Μετά τον πόλεμο, η Ακαδημία αντικατέστησε τα γύψινα με μεταλλικά.

9. Η Ακαδημία δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει πόσα αγαλματίδια θα μοιραστούν το βράδυ της τελετής. Πάντα διαθέτει στοκ από τις προηγούμενες χρονιές.

10. Το Όσκαρ έχει ύψος 34 εκατοστά και ζυγίζει 3,8 κιλά (!).

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments