Παρασκευή απολογούνται οι τρεις δημοσιογράφοι-Διώκονται και με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου

Παρασκευή απολογούνται οι τρεις δημοσιογράφοι-Διώκονται και με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου

Την Παρασκευή απολογούνται οι τρεις δημοσιογράφοι για την υπόθεση των εκβιασμών, οι οποίοι διώκονται και με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, ο οποίος επισύρει ακόμη και την ποινή των ισοβίων.

Οι τρεις δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα απολογηθούν στον 1ο ειδικό ανακριτή, κατηγορούνται για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη εκβίαση και δωροδοκία.

Η ήδη ασκηθείσα ποινική δίωξη τελεί πλέον υπό τις αυστηρότερες προβλέψεις του νόμου 1608/1950. Πρόκειται για νόμο που συνήθως ενεργοποιείται για τις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι οι δράστες τελούσαν επί μακρό χρονικό διάστημα τις πράξεις που τους καταλογίζονται και με οικονομικό αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι δικαστικές αρχές τροποποίησαν την αρχική ποινική δίωξη που ασκήθηκε, κρίνοντας ότι οι πράξεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις κατηγορούμενοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ο οποίος προβλέπει κατά πολύ μεγαλύτερες ποινές για τους καταδικασθέντες.

Από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και στοιχεία της έχουν έρθει στη δημοσιότητα, προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση των τριών, οι οποίοι φέρονται να απειλούν την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΥΔΑΠ Αμαλία Κάτζου, τη γυναίκα που αποκάλυψε την υπόθεση, χρησιμοποιώντας ακόμη και το παιδί της, προκειμένου να πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στοιχεία της δικογραφίας αναδεικνύουν σειρά εντύπων και ιστοσελίδων που φαίνεται να είχαν συντονισμό με τους κατηγορούμενους, ώστε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων σε βάρος κυρίως εισηγμένων εταιριών, να αποκομίζει οικονομικά οφέλη με χρήματα που δικαιολογούνταν ως διαφημιστικές προβολές.

Το Πρώτο Θέμα αναφέρει σε μακροσκελές ρεπορτάζ του ότι οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν από τα γραφεία της εφημερίδας «Ακρόπολη» ντοσιέ και φακέλους με πλήθος εγγράφων με χρηματικά ποσά διαφόρων ετών, ατζέντα και διάφορες χειρόγραφες σημειώσεις. Σε μια από αυτές αναφέρεται: «Έχω (α) 341.000 ευρώ, (β) 300.000 ευρώ, (γ) 282.434 ευρώ και σύνολο 822.3396 ευρώ».

Ακόμη κατασχέθηκαν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Ακρόπολης», σελίδες με εμβάσματα από τραπεζικό λογαριασμό του Μαυρίκου σε τρίτα πρόσωπα, σελίδες – προσφορές διαφήμισης της Ακρόπολης προς διάφορες εταιρίες (ΙΚΕΑ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, EUROBANK κα) αλλά και το υλικό από κάμερες από κλειστό κύκλωμα καταγραφής.

Ακόμη, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι και η εφημερίδα «Ακρόπολης» είχαν καταφέρει να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από διαφημίσεις, όπως προκύπτει από τιμολόγια και άλλα σχετικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στο φάκελο της υπόθεσης.

Σύμφωνα πάντα με το Πρώτο Θέμα, η υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ στην αναφορά της – η οποία και έδωσε το έναυσμα για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της απίστευτης αυτής υπόθεσης – περιγράφει συνάντηση που είχε με τον Παν. Μουσσά και τον Φράγκου, κατά την οποία ο Παν. Μουσσάς σύμφωνα με τα λεγόμενά της, της είπε: «Να δώσεις χρήματα από το μπάτζετ της ΕΥΔΑΠ στο Μαυρίκο της «Ακρόπολης» για να τον χρησιμοποιήσεις αναλόγως και να μην γράφει αρνητικά για την ΕΥΔΑΠ».

Ακόμη, η κ. Κάτζου αναφέρει πως ο Παν. Μουσάς της είπε ότι «στη Νέα Δημοκρατία σε προσδιορίζουν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που σε βάζουν μπροστά για να κλείνεις δουλειές….Μιντιακοί κύκλοι έχουν ζητήσει να ανοιχτούν οι λογαριασμοί σου διαδίδουν ότι παίρνεις χρήματα για τις διαφημίσεις που δίνεις ως υπεύθυνη επικοινωνίας και παρακολουθούν τα τηλέφωνα σου και την προσωπική σου ζωή».

Σε ερώτηση της κ. Κάτζου προς τον Π. Μουσσά για το ποίοι είναι οι μιντιακοί κύκλοι που την έχουν στοχοποιήσει εκείνος της απαντά: «Είναι ο Αλαφούζος και ο Ψυχάρης και σε έχουν λοκάρει (στοχοποιήσει) από τη ΝΔ».

Και συνεχίζει περιγράφοντας η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΥΔΑΠ: «Αμέσως μετά μου είπε «κάτσε λίγο πίσω χωρίς όμως να καταλάβουν κάτι στο κεντρικό σύστημα , έχεις ένα παιδί να προσέχεις και να σκεφτείς το παιδί σου». Επιπλέον, επισημαίνει πως ο Π. Μουσσάς της είχε πει: «αναμένεται επίθεση κανόνισε τη συνάντηση που είπαμε αύριο».

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα ο κατηγορούμενος « εννοούσε να ενεργήσω ώστε να οριστεί το ραντεβού του Μουσσά με τον Γιάννη Μπενίση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ ώστε να τον πείσει να δώσουμε χρήματα στον Μαυρίκο εκδότη της ΑΚΡΠΟΛΗΣ για να μην χτυπάει την Attica Bank και εμμέσως στην ΕΥΔΑΠ η οποία συμμετείχε στην αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζα».

Η κ. Κάτζου αναφέρει ακόμη ότι σε άλλη συνάντησή της όπου οι κατηγορούμενοι της ανέφεραν τα εξής: «Ο Μουσσάς και οι φίλοι του θα κάνουν μία ομάδα – κλαμπ και θα ελέγχουν τα Μέσα Ενημέρωσης ώστε να μην γράφονται αρνητικά μέσα ενημέρωσης για τον Παππά και γενικότερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον μέσω αυτής της ομάδας θα εκβιάσουν όποιον το κεντρικό σύστημα τους υποδεικνύει κάθε φορά για τους πολιτικούς του σκοπούς». Όπως σημειώνει η κ. Κάτζου με τη λέξη «”κεντρικό σύστημα” ο Μουσσάς εννοεί το Μέγαρο Μαξίμου».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η ίδια αναφέρει: «Π. Μουσσάς μου τόνισε ότι ο Κ. Καραμανλής εννοώντας τον πρώην πρωθυπουργό είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα και δεν θα αφήσουν ποτέ τον Κυρ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός…. Ο Π. Μουσσάς μετά, άρχισε να μου μιλάει για τον υπουργό Παππά τον οποίο μου είπε να αποκαλούμε συνθηματικά “αρχιμανδρίτη” και μου τόνισε ότι τώρα που ο Παππάς έχει προβλήματα με τη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών η δική του ομάδα μπορεί να τον εξυψώσει και να γράφει μόνο θετικά για αυτό…

Ο Μουσσάς επέμεινε να μιλήσει ο ίδιος στον υπουργό για να του εξηγήσει αυτά τα θέματα. … Εγώ του εξήγησα ότι θα του κανονίσω ραντεβού με τον Παππά αλλά έπρεπε να περάσει πρώτα η μπόρα με την επίμαχη νομοθεσία που δημιουργεί πολλές αντιδράσεις».

Ακόμη, κατάθεση αναφέρει: «Γενικά ο τρόπος που μου μιλούσε και συμπεριφερόταν, έδειχνε ένα άτομο με διασυνδέσεις σε καίρια πόστα και ικανό για τα πάντα χωρίς ηθικούς φραγμούς και αναστολές προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. Δηλαδή ένα άτομο επικίνδυνο».

Η μάρτυρας καταθέτει πως «γενικά ο Μουσσάς έχει γίνει πολύ φορτικός: «Με παίρνει τηλέφωνο πολλές φορές κάθε ημέρα και με πιέζει για τις διαφημίσεις και τα χρηματικά ποσά που πρέπει να δώσει η ΕΥΔΑΠ» λέει ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσης της – περιγράφοντας συνάντηση που είχε με το Μουσσά και το Μαυρίκο σε καφετέρια – αναφέρει: «Καθοδηγούμενη από τις οδηγίες της υπηρεσίας σας και με αποκλειστικό σκοπό να διερευνήσω τις προθέσεις τους ρώτησα το Μαυρίκο αν μπορούμε να χτυπήσουμε κάποια άτομα.

Αμέσως ο Μαυρίκος μου είπε ότι έχει κάνει μεγάλο πόλεμο στο Βαγγ. Μαρινάκη και ότι του έχει βγάλει όλες τις δικογραφίες που ήταν μπλεγμένος με τα ναρκωτικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι του επιτέθηκε μετά από προτροπή Μελισσανίδη.

Ο Μαυρικός με ρώτησε αν το Μαξίμου θέλει να γ@…σει το Μαρινάκη ή να του δώσει άδεια για το κανάλι του, αλλά του είπα ότι θα το δούμε στην πορεία…Έχω περιέλθει σε τρόμο και ανησυχία, φοβάμαι για τη ζωή μου και τη ζωή της ανήλικης κόρης μου, με έχει τρομοκρατήσει (σ.σ. ο Μουσσάς) με όλα όσα μου είπε και ότι γνωρίζει που μένω και ξέρει ότι έχω ανήλικη κόρη».

Τι κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ι. Μπενίσης

Στην προανακριτική του κατάθεση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ι. Μπενίσης αναφέρει: «Το διαφημιστικό της ΕΥΔΑΠ για το 2016 είναι 1,5 εκατ. Αυτό βέβαια το ποσό δαπανάται και για την προβολή και την επικοινωνία της εταιρείας. Έχω ενημερωθεί ότι ο Μουσσάς, Φράγκου και Μαυρίκος, εκβίαζαν την Κ.Α., ώστε η ίδια να εισηγηθεί σε μένα και να με πιέσει να τους δίνω χρήματα από το προαναφερόμενο μπάτζετ και αυτοί να αρθρογραφούν θετικά για την ΕΥΔΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν ότι θα αρθρογραφήσουν συκοφαντικά τόσο ώς προς το πρόσωπό μου όσο και προς την Α.Κ.».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments