Γενικεύονται οι αντιδράσεις κατά της πρωτοβουλίας της προέδρου του Αρείου Πάγου να υποβάλλει μήνυση κατά του συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη στην προσωπική του ιστοσελίδα.
-Βαρύ κατηγορώ από πολλούς βουλευτές και σχολιαστές.
-Η αυστηρή κριτική του βουλευτή Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη στη Βουλή.
-Πυκνά πυρά από το βαρύ πυροβολικό των Ελλήνων συνταγματολόγων σε μια αυστηρή και τεκμηριωμένη κριτική τους.
Οι κκ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας, Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
1. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπέβαλε μήνυση κατά του συναδέλφου μας καθηγητού Σταύρου Τσακυράκη, για ανάρτηση στην οποία είχε προβεί πέρσι στην προσωπική ιστοσελίδα του. Σε αυτήν ασκούσε κριτική στην κ. Θάνου για επιστολή που είχε αποστείλει μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στους προέδρους Ανώτατων Δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού. Σημειωτέον ότι η ίδια είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή.
2. Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα ανώτατος- να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη. Κατά την πάγια σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, εκφράσεις ασύγκριτα βαρύτερες από τις λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης», που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος, έχουν κριθεί ότι συνιστούν καθ’ όλα θεμιτή κριτική.
3. Αλλά και στη χώρα μας, από το 1934, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών να διατυπώνουν άποψη για ζητήματα της αρμοδιότητάς και στα μέσα ενημέρωσης.
4. Είκοσι και πλέον έτη μετά την κατάργηση του αδικήματος της περιύβρισης αρχής, παρωχημένου εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες, η ενέργεια της κ. Θάνου θέτει επί πλέον και ένα ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου. Διότι, προερχόμενη από εν ενεργεία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η μήνυσή της θέτει σε διακινδύνευση και αυτήν ακόμη την ελευθερία των δικαστών να διαμορφώσουν και διατυπώσουν αβίαστη κρίση, ακόμη και δικανική. Η διακινδύνευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο έντονη ενόψει του ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε όλως πρόσφατα, μπορεί μόνη να προβεί σε πειθαρχική δίωξη δικαστών
5. Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτό που σε μια δημοκρατική πολιτεία επιβάλλει το αξίωμά της, δηλαδή αποσύρει πάραυτα την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΠΥΡΟ ΔΑΝΕΛΛΗ
«… Κι επειδή «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι» και μέσα στα σημεία, συνολικά, των καιρών, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κ. Θάνου, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Καθηγητή συνταγματικού δικαίου, κ. Σταύρου Τσακιράκη, για επικριτικό σχόλιό του, μήνες πριν, στο ιστολόγιό του, σχετικά με την επιστολή –θυμάστε- που έστειλε στους Προέδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πράξη ούτως ή άλλως πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχέοντας την άσκηση κριτικής, που αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, εξάλλου, για κάθε δημόσιο πρόσωπο, με την εξύβριση και δυσφήμιση.
Η πράξη της αποτελεί επικίνδυνο θεσμικό ολίσθημα. Ζητά από συναδέλφους της να δικάσουν έναν νομικό και προτείνει ως μάρτυρα έναν δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κάντε ησυχία.
Κύριε Δανέλλη, έχετε τον λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Υπενθυμίζω ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αποφασίσατε να μπορεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου από μόνη της να ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή.
Έχετε αντιληφθεί άραγε σε τι ολισθηρό δρόμο βάζουμε τη χώρα με τις επιλογές σας; Είναι επιλογές καθεστωτισμού και αυταρχισμού που πολύ απέχουν της λειτουργίας της δημοκρατίας αλλά και των αξιακών κωδίκων της Αριστεράς, κύριοι συνάδελφοι».
Πηγή: NonPaper News.gr