Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τι ακριβώς θα κάνει στο Αιγαίο

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τι ακριβώς θα κάνει στο Αιγαίο
  • Στόλτενμπεργκ: Καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αιγαίο, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο.

Ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «κράτη μέλη του NATO αποσαφήνισαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή».

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες, για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», τόνισε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments