Έφθασε ο στόλος!-το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Έφθασε ο στόλος!-το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή της Νατοικής δύναμης στο Αιγαίο, για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command – JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και όχι ο Άγγλος ναύαρχος Κλάιβ Τζονστόουν όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Η αλλαγή αποφασίστηκε χθες από τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ μετά από τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου εξαιτίας της απροθυμίας συνεργασίας των Τούρκων στρατιωτικών, που διαρκώς έθεταν βέτο προβάλλοντας τις παράλογες αξιώσεις τους ως προς τα θέματα επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου.
Ετσι, το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος» αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερα να τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης ένας Αμερικανός έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη επιρροή στους Τούρκους. Ο Αμερικανός θα ενημερώσει τον τακτικό διοικητή της SNMG2, τον Γερμανό Τζον Κλάιν ο οποίος θα βρίσκεται στο γερμανικό πλοίο ΒΟΝΝ και θα έχει ως συμβούλους του δύο αξιωματικούς, έναν από την Τουρκία και έναν από την Ελλάδα.

Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments