ΕΕ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού

ΕΕ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προετοιμάζει η ΕΕ, μαζί με ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση που όλοι βλέπουν ότι βρίσκεται προ των πυλών.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.

Η κυρία Μπερτό χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Και ενώ η Ευρώπη αναζητεί τρόπους για να αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα η Κυβέρνηση παρατηρεί ως θεατής τις καθημερινά αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνική νησιά, στα οποία τους εγκλωβίζει μετά τον περιορισμό των πλόων προς τον Πειραιά.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτοσχέδιοι πρόχειροι καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό. Περισσότερες από πενήντα σκηνές σε δυο πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων-μεταναστών υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ταυτόχρονα διαμέσου των δήμων, η κυβέρνηση επιχειρεί αυτή τη στιγμή να βρει νέους χώρους στην Αττική για να στεγάσει τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας.

Οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στο Πεδίον του Άρεως βρίσκονται ο ένας πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου με περίπου σαράντα σκηνές και ο άλλος βρίσκεται επί της οδού Μαυρομματέων, στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων.

Εμφανής πάντως είναι η απουσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς στις περιοχές του Πεδίον του Άρεως αλλά και της πλατείας Βικτωρίας δεν υπάρχουν αρμόδιοι κρατικοί φορείς για την γενική τους φροντίδα και περιορίζονται μόνο στην εθελοντική προσπάθεια των ΜΚΟ.

Λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής, εκατοντάδες πρόσφυγες βγήκαν στην παραλιακή και ξεκίνησαν πεζοί για την Ειδομένη, μια κατάσταση που τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, χωρίς κανείς να έχει τον παραμικρό έλεγχο, αφού η αστυνομία είναι απούσα!

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας με τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο.

Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Τόσκας, ο δήμαρχος πρότεινε κάποιους χώρους στην Αθήνα για τη φιλοξενία προσφύγων, που θα εξεταστούν, ενώ συζήτησαν και για την αύξηση της αστυνόμευσης στην περιοχή. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ειδικές συνεργασίες μεταξύ αστυνομίας και δήμου για την ασφάλεια συγκεκριμένων περιοχών της πρωτεύουσας, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments