Εντολή Δρίτσα στις ναυτιλιακές να μεταφέρουν λιγότερους πρόσφυγες από τα νησιά

Εντολή Δρίτσα στις ναυτιλιακές να μεταφέρουν λιγότερους πρόσφυγες από τα νησιά
  • Η κυβέρνηση… λύνει το προσφυγικό βάζοντάς το «κάτω από το χαλί»

Σε κινήσεις απελπισίας προκειμένου να φρενάρει τη ροή μεταναστών προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, προχωράει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αποκάλυψε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακοπή της ροής μεταναστών προς τα σύνορα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, είναι να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες- μετανάστες στα ελληνικά νησιά.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση αντί να λύνει το πρόβλημα, το βάζει «κάτω από το χαλί», χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που θα έχει αυτή η πρακτική για τα ελληνικά νησιά και την εικόνα που θα εκπέμψουν στα διεθνή ΜΜΕ εν όψει τουριστικής περιόδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «σχέδιο επιβράδυνσης των μεταναστών» από τα νησιά από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο. Διευκρίνισε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έδωσε απευθείας εντολή στις ναυτιλιακές εταιρείες να περιορίσουν κατά το ήμισυ τη χωρητικότητα των πλοίων που κάνουν τα δρομολόγια από τα νησιά του Αιγαίου προς τον Πειραιά.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία από τα Δωδεκάνησα, που κάνουν τακτικά δρομολόγια προς το λιμάνι του Πειραιά, δύο φορές την εβδομάδα, μεταφέροντας έκαστο (π.χ. το Blue Star) 1.900 επιβάτες, υποχρεούνται να αλλάξουν το πρωτόκολλό τους και να μεταφέρουν μόλις 950.

Στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης, σύμφωνα με το lesvosreport.gr, ακυρώθηκε το δρομολόγιο του «Tera jet», που επρόκειτο ν’ αναχωρήσει το βράδυ της Πέμπτης από Μυτιλήνη για Πειραιά.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει ένταση σε πολλά νησιά -κυρίως σε όσα έχουν hotspots-, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα λιμάνια, αδυνατώντας να κατανοήσουν για ποιο λόγο τα πλοία δεν «φορτώνουν» ακόμα περισσότερους εξ αυτών, και γεμίζουν μόνο κατά το ήμισυ.

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει χάος στα νησιά με ό,τι κινδύνους μπορεί να δημιουργήσει για τις τοπικές κοινωνίες.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments