Ζωή δημιούργησαν από τεχνητά σπερματοζωάρια

Ζωή δημιούργησαν από τεχνητά σπερματοζωάρια

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν σπερματοζωάρια στο εργαστήριό τους, τα οποία όπως φαίνεται κάνουν σωστά στη «δουλειά» τους, αφού έφεραν στη ζωή υγιή ποντικάκια.

Προς το παρόν γεννήθηκαν μόνο ποντικάκια από τα τεχνητά σπερματοζωάρια που δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες στο εργαστήριο. Το σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναπαραγωγικής βιολογίας, εφόσον επαναληφθεί στο μέλλον με επιτυχία και σε ανθρώπους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε νέες θεραπείες για την υπογονιμότητα η οποία αφορά περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως ενώ στο ένα τρίτο των περιπτώσεων ευθύνεται ο άνδρας. Τα σπερματοζωάρια δηλαδή.

Το επίτευγμα
Η αλήθεια είναι πως η βάση ήταν από τον ιστό των όρχεων των ποντικών, από όπου με τη βοήθεια ορμονών, διάφορων χημικών ουσιών και καλλιέργεια βλαστικών κυττάρων παρήγαγαν υγιή σπερματοζωάρια που έκαναν σωστά τη «δουλειά» τους. Γονιμοποίησαν δηλαδή επιτυχώς ωάρια θηλυκών ποντικιών από τα οποία αργότερα γεννήθηκαν υγιή ποντικάκια. Σημειωτέον για την σπουδαιότητα της ανακάλυψης είναι ότι η δημιουργία σπερματοζωαρίων στους όρχεις είναι από τις πιο πολύπλοκες βιολογικές διαδικασίες στο σώμα των περισσοτέρων θηλαστικών.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάο-Γιανκ Ζάο του Τμήματος Αναπτυξιακής Βιολογίας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Νοτίου Ιατρικού Πανεπιστημίου στη Γκουανκτζού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell».

Η ανακάλυψη
Οι ερευνητές δεν δημιούργησαν τα ώριμα επιμήκη σπερματοζώαρια (με το κεφάλι και την γνώριμη ουρά), αλλά ένα άλλο σχήμα, τις στρογγυλές σπερματίδες, που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Δεν χρειάστηκε όμως τους μάθουν να κολυμπούν, καθότι εισήλθαν με επιτυχία στα ωάρια μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης αφού είχαν υποστεί την αναγκαία κυτταρική διαίρεση (μείωση) και είχαν τις κατάλληλες γενετικές πληροφορίες, για την εισαγωγή.
Ο Σιάο-Γιανκ Ζάο παραδέχτηκε ότι, προτού κάτι ανάλογο γίνει σε ανθρώπους, πρέπει «να αντιμετωπισθούν οι ηθικές ανησυχίες» και «να αποκλεισθούν προηγουμένως οι πιθανοί κίνδυνοι». Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να ξεπερασθεί, είναι ότι οι ενήλικοι άνθρωποι δεν έχουν εμβρυικά κύτταρα, ώστε να χρησιμεύσουν ως πρώτη ύλη για τα εργαστηριακά σπερματοζωάρια. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν, αντί εμβρυικών, η χρήση δερματικών κυττάρων που θα αναπρογραμματισθούν για να γίνουν πολυδύναμα εμβρυικού τύπου κύτταρα. Μέχρι την εφαρμογή της ανακάλυψης σε ανθρώπους θα πραγματοποιηθούν πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα (πιθήκους).

Επιφυλακτική η επιστημονική κονότητα
Ιάπωνες επιστήμονες που επίσης προσπαθούν να δημιουργήσουν εργαστηριακό σπέρμα, δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν το κινεζικό επίτευγμα. Εμφανίσθηκαν πάντως επιφυλακτικοί για την κινεζική ανακοίνωση και επεσήμαναν ότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες ανακοινώσεις, αλλά η συνέχειά τους σε άλλα εργαστήρια δεν ήταν επιτυχής.
Δήλωσαν επίσης ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο τα τεχνητά σπερματοζωάρια (σπερματίδες), όντως συμπεριφέρονται ακριβώς όπως τα ώριμα σπερματοζωάρια, κάτι που θα φανεί στα ποντίκια μόνο σε βάθος χρόνου. Οι κινέζοι ερευνητές πάλι δήλωσαν ότι ακολούθησαν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές που συμφωνήθηκαν το 2014 και ότι έτσι είναι «πολύ σίγουροι» πως το επιστημονικό τους πρωτόκολλο είναι δυνατό να επαναληφθεί και σε άλλα εργαστήρια.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments