- Δραματικοί τόνοι και προειδοποιήσεις για αυτά που έρχονται λόγω ανικανότητας της ΕΕ να διαμορφώσει κοινή πολιτική
Οι διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η ενορχηστρωμένη επιχείρηση της Αυστρίας να απομονώσει την Ελλάδα ακολουθώντας πρακτικές του 19ου αιώνα, οι οποίες είναι ξένες προς το πνεύμα και το γράμμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ογκούμενες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές που η Τουρκία προωθεί προς τη χώρα μας, προκαλούν την έντονη ανησυχία ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα του Βερολίνου.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο του Guardian ο οποίος επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για μία μεγάλη έκτακτη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα εν μέσω του αυξανόμενου πανικού ότι οι αποσπασματικές προσπάθειες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση είναι λίγο πριν την κατάρρευση.
Ο Guardian περιγράφει με δραματικό τρόπο τα όσα έχουν συμβεί στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και του αδιεξόδου στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι χώρες, που ουσιαστικά υπονομεύουν όχι μόνο την συνοχή της ΕΕ, αλλά την ίδια την Ευρώπη.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. τονίζοντας ότι αυτό «επισκιάστηκε από την άγρια διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, η οποία ηγείται μίας εκστρατείας ώστε να μπει σε καραντίνα η Ελλάδα και να σταματήσει η μεταναστευτική ροή προς τα Βαλκάνια με το ελληνικό σφράγισμα των συνόρων με την ΠΓΔΜ».
Αυτό που σημειώνει η εφημερίδα όμως είναι ότι «αν η Ελλάδα αποκοπεί από την υπόλοιπη ζώνη Σένγκεν, το Βερολίνο προβλέπει μια ανθρωπιστική κρίση και μια κρίση ασφάλειας μέσα σε λίγες μέρες».
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει εξαγριωμένη την αντίδραση της Αθήνας στις μεθοδεύσεις της Αυστρίας και επικεντρώνεται στην ανάκληση της πρεσβευτού μας από τη Βιέννη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, να ανακαλεί μία Ευρωπαϊκή χώρα τον πρεσβευτή της από μία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό του διχασμού που έχει προκαλέσει το προσφυγικό στην ΕΕ.
Η Μέρκελ, συμπληρώνει η εφημερίδα, διατηρεί τις ελπίδες της ότι θα βρεθεί λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, αλλά είναι απομονωμένη και υπάρχει λίγη εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Κάνει επίσης εκτενή αναφορά στη δραματική δήλωση – προειδοποίηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, θεωρώντας ότι «η πιθανότητα μιας ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας είναι εδώ και είναι πραγματική».