Αποχωρούν τα ΤΕΙ από Διάλογο για Παιδεία: «΄Ακρως προσχηματικός»

Αποχωρούν τα ΤΕΙ από Διάλογο για Παιδεία: «΄Ακρως προσχηματικός»

Η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, διαμαρτυρόμενη για την κατανομή των 500 θέσεων για διδακτικό προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποφάσισε την αποχώρησή της από την επιτροπή εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καθορίστηκε ότι στα πανεπιστήμια θα κατανεμηθούν 364 θέσεις και στα ΤΕΙ 136. Ως κριτήρια ελήφθησαν ο αριθμός κενών θέσεων που τα ίδια τα ιδρύματα είχαν αποστείλει στο υπουργείο, η αναλογία διδασκόντων – διδασκομένων, καθώς επίσης, και η βελτίωση της κατά 1 – 2%.

Η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, σε έντονο ύφος, κάνει λόγο για «μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» και «αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση» που οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε «περαιτέρω μαρασμό».

Επίσης, επισημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μ.ο. 1/100) συγκριτικά με τα πανεπιστήμια (μ.ο. 1/30) και ότι αριθμητικά, το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1.700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά έναντι των πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ), πέραν των πολύ μεγάλων αναγκών σε έκτακτο προσωπικό φέτος.

Ακόμη, η Σύνοδος διαμαρτύρεται και για τη μη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων.

Ετσι, η σύνοδος αποφάσισε να αποσύρει τον εκπρόσωπό της Μιχάλη Μπρατάκο από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, τον οποίο θεωρεί «άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την θλίψη της για τη στάση των προέδρων των ΤΕΙ, καθώς όπως ανέφερε, «αντί να χαιρετίσουν την πρόσληψη μετά από έξι χρόνια, μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική».

Παράλληλα, υπεραμύνεται της απόφασής της, τονίζοντας ότι το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων και ότι η λύση που προκρίθηκε «δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ».

Σχετικά με τα διδακτορικά, η αναπληρώτρια υπουργός εγκαλεί τους προέδρους των ΤΕΙ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments