Παυλόπουλος σε Πιτέλα: Δεν νοείται αντιμετώπιση προσφυγικού με κλειστά σύνορα

Παυλόπουλος σε Πιτέλα: Δεν νοείται αντιμετώπιση προσφυγικού με κλειστά σύνορα

Είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό με κλειστά σύνορα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος τόνισε πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες και χώρες δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη.

«Παρατηρούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι η στάση ορισμένων εταίρων μας ως προς το προσφυγικό, είναι εντελώς αντίθετες και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, αλλά βεβαίως και με τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί δεν νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα. Η στάση αυτή επίσης είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, πράγμα το οποίο επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί, ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς, υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις. Αυτό το κενό κύριε Πρόεδρε πρέπει να το καλύψουμε αμέσως. Και Ευρωπαίοι με τη δική σας νοοτροπία και τη δική σας θεσμική λειτουργία, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή».

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτέλα ανέφερε ότι «τούτη ακριβώς την στιγμή δίνουμε μια νέα μάχη, όλοι μαζί, η Ελλάδα, η Ευρώπη ολόκληρη, σε επίπεδο αλληλεγγύης, αλληλεγγύης η οποία πρέπει να καταδειχθεί έναντι των προσφύγων, των μεταναστών και μια άλλη αλληλεγγύη, την οποία πρέπει να επιδείξουμε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».

«Είναι απαράδεκτο», τόνισε, «να υπάρχουν διπλοί κανόνες, να υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία αφενός μεν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφώνονται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφώνονται προς τους κανόνες αυτής. Εμείς θα απαγορεύσομε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάς, ένα κλουβί. Ένα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει».

«Ερχόμαστε στο μέλλον και μιλάμε για την επόμενη συνάντηση, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού, το οποίο θα λάβει χώρα την Δευτέρα 7η Μαρτίου», επισήμανε ο κ. Πιτέλα και πρόσθεσε:

«Αναφέρομαι στην Συνάντηση Κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δρομολογήσουμε την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων, και αυτό θα πρέπει να γίνει με όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα άπτεται των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Αναφέρομαι στο δεύτερο αυτό θέμα, και βεβαίως η Ελλάς αντιμετωπίζει μίαν κρίση πέραν του προσφυγικού ζητήματος, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως. Αναφέρομαι στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το οποίο τηρεί και σέβεται. Θα πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να δούμε πώς και με τι τρόπο θα πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments